Voluntar la festival: În soarele de august, fără apă şi nemâncat, să nu faci „poftă clienţilor”/Cine e nemulţumit, e exclus/ O poveste despre modelele pe care le oferă adulţii şi despre gustul uneori amar al facerii de bine

Mai mulţi tineri care au participat, între 15 şi 18 august, ca voluntari la un festival organizat în judeţul Prahova reclamă că experienţele trăite sunt departe de ceea ce se aşteptau. Lăsaţi, la un moment dat, fără apă, puşi să îşi ascundă mâncarea ca să nu facă „poftă clienţilor” şi trataţi cu replici precum „zburaţi în cinci minute” de către un adult coordonator cu care nu avuseseră niciodată de-a face înainte de festival, tinerii voluntari spun că întreaga experienţă le-a lăsat un gust amar şi se declară „dezamăgiţi”. Mai dezamăgiţi decât de sincopele în aprovizionarea cu apă sau alimente au fost de faptul că, atunci când unul dintre ei a reclamat pe grupul de voluntari ai festivalului ceea ce li s-a întâmplat, mesajul a fost şters, iar adultul care administra grupul de WhatsApp l-a exclus pe cel care a avut îndrăzneala de a spune lucrurilor pe nume. Asta i-a determinat pe tineri să vorbească public despre experienţa lor. Coordonatorul din cadrul ONG-ului care i-a trimis la festival confirmă povestea tinerilor, dar nu vrea să îi fie publicate numele şi funcţia. Unul dintre organizatorii festivalului spune că nu a ştiut despre situaţie şi că o regretă. Organizatorul festivalului dă asigurări că a făcut tot posibilul ca tinerii să aibă asigurate hrană, apă şi transport şi promite că va încerca să afle ce s-a întâmplat acolo, de fapt.

Zeci de tineri care fac voluntariat în cadrul Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova  au primit, anul acesta, „oferta” de a participa ca voluntari la festivalul LaRock, organizat la Floreşti, la aproximativ 20 de kilometri de Ploieşti. Au acceptat cu entuziasm să facă parte dintr-un proiect care reunea nume mari şi promitea să fie o experienţă unică. A fost, dar nu pentru toţi în cel mai bun sens al cuvântului. 

Primele probleme au apărut încă înainte de prima zi a festivalului. După ce li s-a spus că vor fi preluaţi de un microbuz, adolescenţii au fost anunţaţi, cu câteva ore înainte, că trebuie să ajungă la Floreşti cu trenul.
„Iniţial ne-au spus că mergem cu microbuzul şi să fim la 7:30 în centru (centrul Ploieştiului  – n.r). La 2 dimineaţa, chiar înainte de prima zi a festivalului, ne-au transmis mesaj să luăm trenul, fără să ne spună unde trebuie să ajungem şi cred că ne-am pierdut de patru ori până am ajuns”, povesteşte unul dintre tineri.

Au ajuns la festival după câteva zeci de minute de rătăcit prin Floreşti. Se ocupau de zona de intrare în festival, zonă unde veneau şoferii cu autoturisme, în condiţiile în care organizatorii au pus la dispoziţie peste o mie de locuri de parcare pentru cei care au vrut să ajungă la Floreşti cu maşinile personale.
„Ne-au dat mai multe opţiuni: dacă să fim pe check in, pe logistică, pe camping. Noi am ales check in. Am ajuns, am mai stat pe acolo, ne-au dat tricourile, ne-am aşezat în soare şi pe la 10, aproape 11 am intrat pe tură. Nu ne-a explicat mai nimeni nimic. Ne-au zis: brăţări, opriţi maşini, şi vă descurcaţi, aveţi acolo brăţările! Apoi, când mergeam la maşini, se luau de noi că nu ştiam care brăţară pentru ce este. Ne reproşau: de ce nu le ştim, de ce nu ne mişcăm mai repede, de ce mergem prea mulţi la aceeaşi maşină. Noi nu ştiam, aveam nevoie de ajutor şi ne gândeam că restul ar şti. De fapt, ştiam toţi acelaşi lucru”, povesteşte unul dintre adolescenţi.
El a explicat că, în calitate de voluntari la festivalul de la Floreşti, activitatea lor a fost coordonată de o persoană de la alt ONG, nu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova, din care fac şi ei parte. Un adult care, din câte povestesc adolescenţii, s-a pierdut repede cu firea şi nu a putut să gestioneze activitatea a zeci de tineri care aveau nevoie mai întâi să fie ajutaţi, ca să poată ajuta, la rândul lor. 
O voluntară spune că ea şi colegii săi trebuia să folosească o aplicaţie cu care scanau biletele, aplicaţie instalată pe telefoanele personale.
„După două zile ni s-a spus că trebuie să avem două aplicaţii”, povesteşte adolescenta.
Apoi, problemele s-au amplificat. 
„În primele zile am avut apă. Apoi, în ultima zi, cred că am stat până la 14:30 – 15 fără o sticlă de apă. A trebuit să ne cumpărăm. Era 10 lei sticla. Ne-au spus abia după aceea că, în primele zile, fiind foarte multă apă prin frigidere, frigiderele nefiind supravegheate de nimeni s-au dus foarte mulţi şi au luat de acolo, deşi era pentru noi. Ne-au adus acasă nişte prieteni o sticlă de un litru de apă, am împărţit-o la patru”, spune voluntara. 
Cei care greşeau erau ameninţaţi că „în cinci minute zboară”. 
Tânărul voluntar explică şi în ce constau „greşelile” pe care le făceau: „Dacă nu ne ridicam suficient de repede să oprim maşinile în condiţiile în care erau deja alţi voluntari în picioare care opreau maşinile respective, dacă nu ne opream unde ne indicau coordonatorii, pentru că erau foarte multe maşini, unii şoferi opreau ori prea în spate, ori prea în faţă. Ni s-a reproşat că ţineam pe masă apa, sucurile sau mâncarea, aveam două mese şi două băncuţe. Ni s-a reproşat că nu arată bine mesele, cu băuturi sau mâncare pe ele şi ni s-a cerut să ne punem mâncarea şi băutura pe jos, în fân. Am pus băutura şi mâncarea pe băncuţe, că nu le puteam pune în fân şi am stat noi pe jos”
Dar cel mai dureros pentru copii a fost faptul că, atunci când unul dintre ei a îndrăznit să spună că se simt umiliţi, au fost daţi afară din grupul de voluntari. 
„Am reclamat la o zi după, pentru că ne era frică să nu ne scoată de pe tură, pentru că dacă făceam ceva greşit, ne spunea coordonatoarea: «Dacă mai faceţi chestia asta în cinci minute zburaţi de aici». Erau cuvintele ei. Era cineva care nu era de la asociaţia noastră, era de o altă asociaţie. Când am spus ce ne-a nemulţumit, am fost dat afară din grup”, mai relatează tânărul voluntar. 
Coordonatorul adolescenţilor în cadrul Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Prahova, cel care a fost „legătura” dintre organizatorii festivalului şi tinerii de la FJP Prahova a fost de acord, în primă fază, să vorbească despre subiect. El a povestit că aproximativ o sută de voluntari şi-au anunţat dorinţa de a merge la festivalul de la Floreşti, iar în cele din urmă în jur de 50-60 de tineri au ajuns să-şi ofere serviciile la festival.
Adultul care i-a trimis pe voluntari la festival confirmă, în mare, povestea adolescenţilor care au decis să ia atitudine. 
„Despre ameninţări nu ştiu. Ştiu că, la un moment dat, nu au mai adus apă organizatorii. Era o vitrină dedicată voluntarilor, a fost adusă apă dimineaţă, s-a terminat şi au mai adus peste vreo patru ore apă. În timpul ăsta, câteva ore voluntarii nu au mai avut apă. Ştiu problema, şi eu eram una dintre persoanele care le-am cerut”, a povestit el. 
El a vorbit şi despre transportul voluntarilor, confirmând şi aici povestea tinerilor. 
„Da, ni s-a spus că o să avem transport. În seara dinaintea primei zile a festivalului, ni s-a transmis că nu au rezolvat cu transportul şi să se vină cu trenul, în prima dimineaţă. Apoi s-a făcut rost de un microbuz şi s-a făcut cu acesta transportul, unde a fost nevoie a făcut şi a două cursă. La început era o instabilitate, apoi s-a rezolvat, dar da, în prima zi, s-a plecat cu trenul”, a adăugat acesta. 
După primul an de colaborare cu organizatorii festivalului, el exclude o colaborare viitoare cu aceştia.
Acesta spune că, din informaţiile pe care le are, nu oficiali din cadrul festivalului, ci un reprezentant ai altei asociaţii implicate cu voluntari în cadrul festivalului a fost persoana care s-a comportat inadecvat cu tinerii care s-au oferit voluntari.
Ulterior discuţiei, cel care a coordonat activitatea celor din Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Prahova a subliniat, în mod expres, că nu vrea să îi fie publicate nici numele, nici funcţia. 
„Articolul aş dori să fie despre ei”, argumentează coordonatorul. 
Contactat telefonic, unul dintre organizatorii festivalului LaRock, Andrei Năstase, a declarat pentru News.ro că nu are cunoştinţă despre ce li s-a întâmplat voluntarilor la ediţia din acest an a festivalului. 
Andrei Năstase a povestit că trei entităţi au  trimis voluntari în perioada festivalului de la Floreşti, iar pe durata festivalului organizatorii au păstrat legătura „doar cu preşedinţii sau coordonatorii acestor asociaţii” şi nu direct cu voluntarii. Acesta a povestit că cele trei ONG-uri au pus la dispoziţie 110 voluntari, după ce iniţial anunţaseră că pot participa cu un număr de voluntari dublu.
„Planul nostru de acţiune s-a bazat pe cifra anunţată iniţial. În ziua evenimentului, ne-am trezit cu mult mai puţini voluntari decât era planificat, lucru care ne-a spus în poziţia de a ne reorganiza, împreună cu coordonatorii acestor organizaţii. Nu am avut de a face direct cu voluntarii per se, iar, din punct de vedere legal acesta este cel mai bun demers al comunicării. Am pus la dispoziţia voluntarilor autobuze care să îi transporte pe ruta Ploieşti-Floreşti, autobuze care au fost achitate de către noi, am pus la dispoziţia voluntarilor zilnic apă şi sucuri în valoare de 11.000 de lei, preţurile de intrare, nu cele cu care acestea au fost vândute în cadrul festivalului. În fiecare zi am oferit, pentru fiecare tură în parte, o tură nedurând mai mult de şase ore, uneori fiind vorba de cinci ore, pentru fiecare voluntar care a luat parte la oricare din acţiunile din cadrul acestei ediţii, am pus la dispoziţie o masă caldă constând în felul unu, felul doi şi desert. Toate acestea au fost achitate din partea noastră. În prima zi societatea care trebuia să ne furnizeze acel autocar de transport ne-a spus că nu poate porni autocarul sub nicio formă. Nu aveam altă soluţie, decât să îi aducem cu maşini personale, ceea ce am şi făcut pentru unii din ei, pe ceilalţi i-a, rugat să ia trenul”, a afirmat Andrei Năstase.
Acesta admite că punctul de check in a fost la distanţă „măricică” faţă de restul festivalului, dar spune că voluntarii nu au fost neglijaţi. 
Andrei Năstase este de părere că ar fi trebuit să afle de la coordonatori despre nemulţumirile tinerilor. 
„Nu diminuez sub nicio formă impactul celor întâmplate sau gravitatea lor. Sunt şi părinte, sunt şi organizator al festivalului”, mai afirmă organizatorul festivalului. 
Acesta promite că va încerca să afle ce anume s-a petrecut acolo, admiţând că a aflat că cineva de la una dintre cele trei asociaţii de la voluntari s-a pierdut cu firea. 
„Adică a fost prea mult pentru ce şi-a asumat, pentru ce ne-a asigurat că are experienţă, poate să facă, poate să ducă acest eveniment, un volum atât de mare de oameni”, adaugă el. 
Andrei Năstase are două mesaje pentru tinerii nemulţumiţi.
„Vă asigur că nicio acţiune de acest fel nu a fost întreprinsă din partea noastră. Îmi pare teribil rău pentru această situaţie. Îi asigur pe voluntari de susţinerea noastră pe mai departe pentru a putea identifica persoanele responsabile şi a le trage la răspundere. Aş mai vrea să le mai spun un lucru pe care îl spun şi fiului meu: este importat ca atunci când păţeşti o nedreptate, în acel moment să poţi să iei acţiuni”, a afirmat Năstase.

Fernando Diniz, fost selecţioner al Braziliei, va antrena echipa Cruzeiro

Fotbal: Victorie în deplasare pentru Mallorca în campionatul Spaniei