Actriţa Catherine Deneuve va prezida a 50-a ediţie a galei Premiilor César

Académie des César a invitat-o pe actriţa Catherine Deneuve să prezidenze a 50-a ediţie a galei premiilor cinematografiei franceze care va avea loc în 28 februarie pe scena de la Olympia şi va fi transmisă în direct pe Canal+.

Catherine Deneuve a câştigat de două ori premiul César pentru Cea mai bună actriţă, o dată în 1981 pentru rolul din „Le dernier métro” de François Truffaut şi din nou în 1993 pentru rolul din „Indochine” de Régis Wargnier.

În acest rol onorific, ea îi succede actriţei şi regizoarei franceze Valérie Lemercier. Catherine Deneuve a fost preşedinte al ceremoniei de decernare a premiilor César în 1983, când aceasta a avut loc pentru a opta oară.

Catherine Deneuve, în vârstă de 80 de ani, a jucat în peste 140 de filme şi este o adevărată legendă a cinematografiei franceze. Ea a lucrat cu Jacques Demy, Luis Bunuel şi François Truffaut, precum şi cu André Téchiné, Lars Von Trier şi François Ozon.

Două premii César şi 14 nominalizări

Ea continuă să lucreze într-un ritm constant, în ciuda unui accident vascular cerebral în 2019, care a ţinut-o departe de platourile de filmare timp de mai multe luni. Recent, Catherine Deneuve a jucat alături de fiica sa, Chiara Mastroianni, în „Marcello Mio” al regizorului Christophe Honoré, în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes.

De la crearea Premiilor César în 1976, Catherine Deneuve a fost selectată de 14 ori, fiind una dintre cele mai nominalizate actriţe.

Ediţia din februarie anul trecut a Premiilor César 2024 a fost marcată de filmul „Anatomie d’une chute” şi de discursul emoţionant al lui Judith Godrèche privind soarta tinerelor actriţe în industria cinematografică.

Nominalizările pentru Premiile César 2025 vor fi anunţate în 29 ianuarie.

Gabriel Vlase, directorul SIE, acuzat că a plagiat zeci de pagini din doctoratul susţinut la Academia SRI

Prahova: Percheziţii într-un dosar de camătă şi înşelăciune; este vizat fiul cunoscutului interlop Austrianu