Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic în judeţul Alba; investiţia, aproape 900.000 de euro

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic în comuna Sona, judeţul Alba, în valoare de aproximativ 900.000 de euro.

Beneficiarul este compania Tehno Proenergy, care-şi va amortiza investiţia în aproximativ cinci ani.

Potrivit unui comunicat al Restart Energy, proiectul este format din 1.818 panouri, situate pe acoperişul imobilului ce aparţine beneficiarului. Panourile acoperă o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi şi vor produce 1.287 MWh de energie pe an, acoperind integral consumul energetic al companiei.

„Suntem aici pentru a ne susţine partenerii în procesul de tranziţie energetică, pentru a deveni sustenabili folosind energie verde produsă local şi profitabili prin optimizarea costurilor cu energia. Este responsabilitatea noastră să cunoaştem în detaliu problemele cu care se confruntă aceştia şi să le oferim cele mai bune soluţii. De asemenea, înţelegem, poate mai mult decât companiile multinaţionale, nevoia de flexibilitate specifică pieţei româneşti şi încercăm să minimizăm timpul pierdut cu birocraţia specifică”, spune Armand Domuţa, CEO & Founder Restart Energy, citat în comunicat.

Restart Energy a asigurat pentru compania beneficiară întreg proiectul de eficientizare energetică, de la consultanţă şi proiectare, până la implementare.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanţarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toţi clienţii finali.

În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligaţiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti, având codul REO26. În iunie 2024, Restart Energy a emis cea de-a doua emisiune de obligaţiuni corporative, după cea din 2021, REO29E, care urmează să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Anul acesta, în iunie, grupul Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în urma căruia peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde. Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh şi va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viaţă a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Grupului Restart Energy în curs de dezvoltare este de peste 1.000 MWp, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, piaţa EPC solară din România urmează o traiectorie ascendentă, susţinută de politici favorabile, investiţii internaţionale şi proiecte strategice care se aliniază obiectivelor ţării în domeniul energiei regenerabile, arată un studiu recent Neomar. La începutul anului 2024, capacitate solară instalată în România era de aproximativ 3,1 GW, din care aproximativ 1,6 GW în parcuri PV. Până în 2030, strategia naţională are ca obiectiv o creştere la peste 8 GW, pentru a avea 36% din energie din surse regenerabile.

„Evoluţia pozitivă a pieţei de proiecte fotovoltaice este potenţată de politicile implementate de Guvernul României pentru facilitarea dezvoltării de proiecte solare, inclusiv relaxarea reglementărilor privind utilizarea terenurilor agricole pentru instalaţii solare până în 2026 şi îmbunătăţirea proceselor de autorizare. Aceste măsuri au redus timpul de aprobare pentru proiectele fotovoltaice ‘utility-scale’ cu o amprentă la sol mai mică de 50 de hectare la 6-12 luni”, spun reprezentanţii companiei.

Restart Energy este o companie din prima linie în domeniul energiei care deţine capital mixt româno-american. Cu o expertiză de peste 15 ani a echipei de management, Armand Domuţa şi Renato Doicaru înfiinţează în 2015 Restart Energy ajungând în prezent la un portofoliu de peste 150 de proiecte de energie solară regenerabilă. Prin proiectele implementate, de tip EPC, compania oferă partenerilor săi stabilitate şi predictibilitate şi facilitează accesul acestora la energie. Restart Energy îşi asumă un rol regional şi local major, acela de a ajuta companiile să îşi eficientizeze costurile şi să îşi mărească profitabilitatea prin proiecte sustenabile de energie verde.

Compania Tehno Proenergy a fost înfiinţată în 2022 la Sibiu şi este specializată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Bihor: Lipsa controlului noxelor, o deficienţă constatată de inspectorii de muncă în unităţi din industria metalurgică

Încep lucrările de intervenţie şi întreţinere la pista Aeroportului din Băneasa. Aeroportul va fi închis trei săptămâni. Lucrările sunt realizate de austriecii de la Porr şi depăşesc 2,12 milioane euro