Conferinţa ”Roinvest” – Codîrlaşu (CFA România): Cred că e o mare problemă a Uniunii Europene, reglementarea extrem, extrem de stufoasă. Pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi – VIDEO

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu, consideră că o mare problemă a Uniunii Europene o reprezintă reglementarea extrem de stufoasă şi a menţionat că pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi. El a explicat că Statele Unite atrag tocmai printr-un mediu mult mai prietenos pentru investiţii şi inovare.

 

Adrian Codîrlaşu a declarat, marţi, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului News.ro – ROINVEST că Uniunea Europeană are o problemă de competitivitate. 

”Uniunea Europeană are o mare problemă de competitivitate şi vedem că dacă după criza din 2008-2009, Uniunea Europeană şi Statele Unite au pornit cam de la acelaşi nivel, vedem acum, Statele Unite sunt cam cu 40%  ca şi PIB, peste Uniunea Europeană. Cred că un mare factor care a determinat lucrurile acestea e suprareglementarea din Uniunea Europeană, despre care a vorbit şi domnul Draghi în raport”, a afirmat Adrian Codîrlaşu la evenimentul RoInvest, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
El a dat ca exemplu domeniul AI şi a precizat că în acest capitol Uniunea Europeană s-a întrecut pe ea însăşi, pentru că a reglementat ceva ce nu are. 
”Companiile de AI sunt în Statele Unite nu sunt în Uniunea Europeană. Şi vedem, când şi România a avut o companie care lucra în acest sector, era lider global la momentul respecti. Unde s-a listat? Pe Nasdaq. Unde s-a înregistrat? În Statele Unite. Atrag Statele Unite tocmai printr-un mediu mult mai prietenos pentru investiţii şi inovare, companiile de tehnologie din întreaga lume şi cele din Europa tot acolo se duc să fie listate. Deci aici cred că e o mare problemă a Uniunii Europene, reglementarea extrem, extrem de stufoasă. Adică pentru orice lucru sunt sute de pagini de legi”, a mai declarat vicepreşedintele CFA România. 
El a mai precizat că economia românească pierde din competitivitate. 
”Să mă întorc la economia românească. Se vede că pierdem competitivitate, că vedem impulsul fiscal care l-am dat în economie şi rezultatul, undeva la 0,7% creştere de PIB în prima jumătate a anului, poate 1% scoatem în acest an, deşi datele cu frecvenţă lunară arată în continuare o încetinire. E adevărat lucrul ăsta vine peste o încetinire a Uniunii Europene, chiar o stagnare. Vedem Germania a avut trei trimestre consecutive de scădere economică, în al patrulea, ultimul, a ieşit pe zero. Dar, clar, Uniunea Europeană încetineşte, ne afectează lucrurile acestea şi pe noi, şi să avem noroc să nu intre America în recesiune, că atunci va afecta întreaga piaţă globală”, a transmis Adrian Codîrlaşu. 
El a explicat că atunci când pieţele funcţionează normal, deficitul ridicat poate fi finanţat, dar problemele apar dacă se întâmplă un eveniment pe pieţele globale. 
”Asta-i problema noastră, având acest deficit ridicat, când pieţele funcţionează normal, cum funcţionează, cum va fi ok de finanţat de dus mai departe. Riscul e dacă apare un eveniment care să ducă la o versiune puternică de risc pe piaţele globale. Ăsta, de fapt e riscul care ni-l asumăm ca economie”, a mai declarat vicepreşedintele CFA România.

Evenimentul premium tradiţional News.ro „RoInvest” – ediţia a V-a beneficiază de sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE) ca partener instituţional şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) ca partener organizaţional.

Partenerii evenimentului sunt , , ,  şi .

 

Conferinţa „RoInvest” – Daniela Nemoianu (AmCham România): Dincolo de PNRR, şi vorbim despre investiţiile publice, cred că sunt două elemente foarte importante care trebuie luate în calcul şi anume calitatea acestor investiţii şi randamentul lor economic

Percheziţii în Vâlcea, la persoane suspectate că au transmis pe internet, fără drept, toate programele de televiziune din România încă din 2022