Conferinţa „RoInvest” – Câciu: Reţeta anilor 2010, dacă cineva nu a înţeles-o, de la nivel decizional, în vreun stat membru UE, dar şi în alte state din această lume, austeritatea, nu este reţeta către succes / Ce spune despre taxe – VIDEO

Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu, răspunde celor care critică decizia de ajustare privind deficitul bugetar pentru o perioadă de şapte ani. „Unii vor spune: veţi face datorie în exces, vă lungiţi mai mult decât este plapuma. Eu cred că cea mai bună reţetă este ca deficitul să se plătească singur, pare paradoxal ce spun, dar investiţiile sunt singurul multiplicator care poATE să-ţi aducă venituri de aşa natură în viitor încât deficitul să înceapă să scadă”, explică ministrul. El spune că austeritatea nu reprezintă o reţetă către succes în economie.

 

„Cel puţin în 2025, 2026, aritmetic vorbind, volumul de investiţii, vorbesc de partea de cheltuială, va fi de peste 10% din PIB pentru că vine execuţia contractelor pe care deja le-am încheiat. Ceea ce însă trebuie continuat este a nu afecta toxic economia. (…) De aceea am şi negociat cu Comisia Europeană un deficit pe şapte ani, pentru a nu interveni brutal în economie. Este foarte simplu: reţeta anilor 2010, dacă cineva nu a înţeles-o, de la nivel decizional, în vreun stat membru al Uniunii Europene dar şi în alte state din această lume, austeritatea nu este reţeta către succes. Nu se va aplica de data aceasta nici în Uniunea Europeană, de aceea Uniunea permite aceste ajustări pe şapte ani. De altfel, pe şapte ani vor face ajustare şi ţările din regiunea noastră, care intră şi ele în procedură de deficit excesiv şi ar fi fost o prostie din partea oricărui guvern să facă ajustare în termen mai scurt, pentru că spaţiul fiscal ar fi fost mai redus, asta înseamnă mai puţini bani pentru economie”; a declarat fostul ministru al Finanţelor Publice, în prezent deţinător al portofoliului Investiţiilor şi Proiectelor Europene,  în cadrul evenimentului RoInvest, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

El nu crede că e nevoie de „ajustări” în ceea ce priveşte taxele.
„De aceea am avut această  abordare cu şapte ani. Unii vor spune: ”veţi face datorie în exces, vă lungiţi mai mult decât este plapuma”. Eu cred că cea mai bună reţetă este ca deficitul să se plătească singur, pare paradoxal ce spun, dar investiţiile sunt singurul multiplicator care pot să-ţi aducă venituri de aşa natură în viitor încât deficitul să înceapă să scadă, să se ajusteze şi datoria să fie neutralizată treptat prin veniturile suplimentare care vin la buget, de ce nu, la un moment dat să aducă excedente. Nu consider că e momentul să ajustăm pe taxe”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 
Câciu spune că „foarte mult, în general economia globală a trăit pe perfuzii şi trebuie să ieşim din paradigma perfuziilor şi să intrăm în paradigma dezvoltării”.

Evenimentul premium tradiţional News.ro „RoInvest” – ediţia a V-a beneficiază de sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, alături de Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE) ca partener instituţional şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) ca partener organizaţional.

Partenerii evenimentului sunt , , ,  şi .

 

Venezuela autorizează un mandat de arestare pe numele preşedintelui argentinian Javier Milei

Brandul internaţional de cosmetice şi îngrijire personală Rituals Cosmetics va deschide miercuri primul magazin din România