Papa Francisc cere eliberarea lui Aung San Suu Kyi şi vrea să-i acorde azil la Vatican

Papa Francisc cere eliberarea fostei şefe a Guvernului birman răsturnat de la putere Aung San Suu Kyi şi propune să o primească pe teritoriul Vaticanului, într-o întâlnire recentă cu iezuiţi din Asia, dezvăluie marţi cotidianul italian Il Corriere della Sera, relatează AFP.

”Am cerut eliberarea doameni Aung San Suu Kyi şi l-am primit pe fiul său la Roma. Am propus vaticanului să o primească pe teritoriul nostru”, a anunţat Papa Francisc, potrivit unor fragmente ale unor discuţii cu iezuiţi în cursul recentului său turneu în regiunea Asia-Pacific, în perioada 2-13 septembrie.

Cotidianul Il Corriere della Sera publică marţi fragemente din discuţii la aceste întâlniri – care au avut loc în privat în Indonezia, Timorul de Est şi Singapore -, într-un articol scris de preotul Antonio Spadaro, un iezuit italian de la Roma, apropiat Papei, care a asistat la aceste întâlniri.

”Azi, în Myanmar, nu putem să rămânem tăcuţi Trebuie să facem ceva!”, a spus Papa, care a efectuat o vizită în Myanmar în noiembrie 2017.

”Viitorul ţării voastre trebuie să fie o pace fondată pe respectarea demnităţii şi drepturilor tuturor, pe respectarea unei oridni democratice care să-i permită fiecăruia să contribuie la binele comun”, a declarat Suveranul Pontif.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 78 de ani, laureata Premiului Nobel al Păcii în 1991, ispăşeşte o pedeapsă de 27 de ani de închisoare în urma unei serii de condamnări penale, de la corupţie la nerespectarea restricţiilor impuse împotriva covid-19.

Ea a fost în mare parte ascunsă ochiului publicului după ce a fost arestată de către militari, la un puci prin care au  preluat puterea în 2021, şi se confruntă cu probleme de sănătate, potrivit presei locale.

După lovitura de stat militară din 2021, care a închis o paranteză democratică de zece ani în Myanmar, junta militară este angajată într-un război sângeros împotriva mai multor rebeliuni ale opoziţiei şi unor minorităţi etnice.

În ultimele luni, peste trei milioane de persoane au fost deplasate de aceste violenţe, potrivit ONU.

REPER a lansat Platforma pentru democraţie, prosperitate şi progres, care cuprinde DEMOS, ACUM şi independenţi / Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Cătălin Teniţă, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, candidaţi la parlamentare

Conferinţa ”RoInvest”- Vizental (ROCA Investments): Investiţiile nu sunt un scop, ci o soluţie pentru a rezolva anumite probleme din economie / Rolul fondurilor de investiţii trebuie să crească şi să devină mai important – VIDEO