Cluj: O mie de cereri depuse online pentru emiterea de certificate de urbanism, în creştere semnificativă faţă de anii trecuţi / Zonele cu cele mai multe cereri

Consiliul Judeţean Cluj anunţă, marţi, că a atins pragul de o mie de cereri depuse în acest an pentru emiterea de certificate de urbanism onlline, cele mai multe solicitări fiind din comuna Ciurila. Numărul solicităţilor este în creştere constantă în ultimii doi ani, anul acest fiind deja cu peste 35% mai multe decât în 2023.

”Consiliul Judeţean Cluj a realizat o analiză a modului de funcţionare a aplicaţiei Ghişeul Unic, la mai bine de doi ani de la emiterea, în sistem on-line, în premieră absolută pentru România, a primului certificat de urbanism digital smart, perfect valid din punct de vedere juridic. Potrivit acesteia, Consiliul Judeţean Cluj a atins pragul de nu mai puţin de 1.000 de cereri depuse exclusiv online, în anul 2024, pentru emiterea de certificate de urbanism”, a transmis, marţi, Consiliul Judeţean Cluj.

Sursa citată a rpecizat că un procent de 60% din totalul cererilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism primite au fost formulate prin intermediul aplicaţiei Ghişeul Unic.

Comparativ cu anii precedenţi creşterea este una constantă şi semnificativă,  respectiv 13% în 2022, şi 35% în 2023.

”Am pornit această revoluţie administrativă cu scopul de a uşura interacţiunea cetăţeanului cu instituţia şi, totodată, pentru a ne adapta schimbărilor şi a fi în pas cu vremurile pe care le trăim. Implementarea documentelor de urbanism, şi nu numai, în format digital, se dovedeşte a fi un real succes în demersul nostru de a realiza tranziţia spre o administraţie on-line, digitalizată şi modernă, dovadă fiind interesul tot mai crescut din partea publicului ţintă”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În ceea ce priveşte zonele pentru care s-au solicitat cele mai multe certificate de urbanism online, instituţia precizează că în fruntea clasamentului se situează comuna Ciurila, cu un număr de 234 de documente emise, urmată de comunele Feleacu, cu 95 de certificate, Mărişel cu 63, Beliş cu 55, Aiton cu 46 şi Rîşca cu 41.

Prin intermediul platformei Ghişeul Unic (), Consiliul Judeţean a reuşit să digitalizeze întregul proces de obţinere online a certificatelor de urbanism (CU) şi a autorizaţiilor de construire (AC), precum şi al altor 13 categorii de documentaţii urbanistice.

”Totodată, Consiliul Judeţean a reuşit să digitalizeze, până în prezent, cu personalul propriu angajat din cadrul instituţiei, fără costuri suplimentare, 5 documentaţii necesare în cazul derulării unor lucrări în proximitatea sau care implică utilizarea drumurilor judeţene, solicitări în vederea obţinerii finanţărilor nerambursabile de la Consiliul Judeţean Cluj, două tipuri de cereri în domeniul turismului, 6 tipuri de cereri în vederea închirierii unor spaţii în incinta Stadionului Cluj Arena, 11 categorii de acte emise de către I.S.U. Cluj, respectiv 5 tipuri de documente eliberate de Compania de Apă Arieş S.A”, a mai transmis CJ Cluj.

 

 

 

 

Centura Beiuş, programată pentru deschidere la jumătatea lunii octombrie / Săptămâna viitoare vor avea loc probele de încărcare dinamică la poduri / Bolojan: Cei care tranzitează prin zona Beiuşului vor câştiga minute bune

Biletele pentru concertele din stagiunea simfonică a Filarmonicii „George Enescu” vor fi puse în vânzare miercuri, la ora 11.00