Abrudean: Clădiri verzi, tehnologii inteligente şi reutilizarea materialelor – paşi esenţiali pentru mediul construit sustenabil

Proiectarea de clădiri verzi, promovarea tehnologiilor inteligente şi reutilizarea materialelor sunt paşi esenţiali pentru a transforma mediul construit într-unul sustenabil, a declarat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Acesta a participat, marţi, la Palatul Victoria, la conferinţa de lansare a proiectului „Building our Sustainable Future – Soluţii sustenabile pentru mediul construit”, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în parteneriat cu ARDLD – Asociaţia Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă.

„Agenda 2030 ne impune adoptarea de strategii care să promoveze industrializarea durabilă şi încurajarea inovaţiei. Cu atât mai mult în sectorul construcţiilor, unde impactul asupra mediul este semnificativ. Proiectarea de clădiri verzi, promovarea tehnologiilor inteligente şi reutilizarea materialelor sunt paşi esenţiali pentru a transforma mediul construit într-unul sustenabil”, a mai declarat Mircea Abrudean.

La fel de importante sunt colaborarea dintre Guvern, sectorul privat, societatea civilă, precum şi investiţiile în cercetare, educaţie, care pot stimula dezvoltarea de soluţii inovatoare, alături de reglementări mai clare, a adăugat acesta.

„Avem responsabilitatea de a construi astăzi oraşele de mâine, oraşe care să fie sustenabile, reziliente şi prietenoase cu mediul”, a completat Abrudean.

Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a subliniat, la rândul său, că Departamentul reprezintă un catalizator al proiectului.

„Noi suntem un fel de catalizator şi mulţumesc celor care au iniţiat acest proiect, Asociaţia Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă, care a pornit în 2022, dar acum, printr-un parteneriat cu Guvernul, devenim mai puternici cu toţii. (…) Aici, de faţă, sunt decidenţi, decidenţi la nivelul Guvernului, decidenţi la nivelul diferitelor segmente ale societăţii, care sunt foarte importante, universităţi, cercetare şi, evident, mediul privat. Şi chiar sunt aici reprezentanţi ai firmelor private foarte importante din domeniu, care au înţeles – nu de azi, de ieri – că trebuie să avem o altă mentalitate, dar pentru aceasta trebuie să avem soluţii. Şi soluţii putem găsi numai împreună”, a subliniat Borbely.

Acesta a punctat progresele înregistrate în domeniul eficientizării energetice a clădirilor, din 2006 – când a fost lansat proiectul privind izolarea termică a blocurilor – şi până-n prezent.

„Dacă ne uităm ce a fost în 2006 şi ce este acum, e spectaculos. (…) Avem o strategie foarte bună făcută de Banca Mondială. Cum o implementăm? Şi aici intervine parteneriatul, aici intervine zona legislativă, zona guvernamentală, cum lansăm proiecte. Am lansat proiecte, sunt bani mulţi, peste 2,5 miliarde de euro, din câte ştiu, din PNRR. Cum cheltuim aceşti bani şi cum devin parteneri cei care au soluţii inovative? (…) De aceea este foarte important un alt domeniu, şi anume domeniul comunicării şi al conştientizării”, a afirmat Borbely.

El a vorbit şi despre faptul că în viitorul apropiat se va trece şi la implementarea proiectului care vizează transformarea clădirii Guvernului într-o „clădire verde”.

Lucian Ioan Rus, secretar de stat la Ministerul Economiei, a afirmat că provocările privind mediul construit sustenabil se referă şi la modul de dezvoltare a industriei, menţionând între alte proiecte lansate de minister pe cel intitulat „Construct Plus”, care încurajează, între altele, constructorii să dezvolte materiale inovatoare şi să aplice principiile economiei circulare.

„Nu putem să nu gândim la tot ceea ce înseamnă provocările pe care industria le va avea în perioada următoare şi cred că doar împreună putem să gândim soluţiile cele mai corecte. Pentru că trebuie să fie un echilibru între ceea ce înseamnă eficienţa, dezvoltarea durabilă, eficienţa energetică şi ceea ce înseamnă rentabilitatea, productivitatea, pentru că, până la urmă, nu ne mai dezvoltăm doar într-o piaţă a României sau o piaţă a Europei, ci discutăm şi gândim o dezvoltare pe o piaţă mondială în care concurenţa este acerbă. (…) Doar împreună putem găsi cele mai bune soluţii şi variante pentru a fi atât eficienţi, cât şi cu un randament şi o protecţie a mediului corespunzătoare”, a arătat Rus.

Marin Ţole, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a evidenţiat, între altele, că ministerul a implementat proiecte importante pe zona de eficienţă energetică şi a menţionat acte normative aflate în procedură parlamentară are pot susţine un mediu construit sustenabil.

„În ultima perioadă, putem observa în localităţile noastre efectele schimbărilor climatice care sunt din ce în ce mai numeroase şi din ce în ce mai severe. Prin urmare, abordările pentru soluţiile prietenoase cu mediul reprezintă o necesitate şi nu o opţiune. (…) La nivelul MDLPA au fost iniţiate demersuri de dezvoltare, de actualizare şi de reformare a cadrului normativ, de politici de finanţare, astfel încât principiile de dezvoltare durabilă stabilite la nivel global şi european să fie preluate şi implementate în activităţile de planificare şi proiectare urbană, respectiv în construcţii. (…) În Parlament se află, în procedură de aprobare, Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, ce reprezintă o reformă pentru tranziţia verde în domeniu”, a declarat Ţole.

Alina Bilan, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD), a vorbit despre importanţa planului privind soluţii sustenabile pentru mediul construit.

În viziunea ARDLD, un mediu construit sustenabil ca perspectivă pentru anul 2050 ar trebui să se raporteze la următoarele principii: conectat cu natura; proiectat pentru circularitate; cu impact minim asupra mediului; suport pentru dezvoltarea unor comunităţi sustenabile şi un stil de viaţă sănătos; rezilient la schimbările climatice; cognitiv, inteligent; eficient în utilizarea resurselor; eficient energetic; furnizor de energie; transformativ, flexibil în utilizare. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

VIDEO Țara superbă din Europa unde locuitorii nu-și mai pot cumpăra case: Guvernul adoptă o măsură radicală

Licitaţie pentru eficientizarea energetică a Palatului Victoria; valoare estimată – 135 milioane de lei