Iranul construieşte un zid la frontiera cu Afganistanul pentru a împiedica intrarea unor migranţi clandestini şi traficul cu droguri către europeni şi arabi

Iranul a construit un zid cu o lungime de zece kilometri la frontiera cu Afganistanul cu scopul de a împiedica sosirea unor migranţi clandestini afgani şi împotriva tragâfcului de droguri, relatează RFI.

Acest zid de beton a fost construit pe o mică porţiune a frontierei cu Afganistanul – de 900 de kilometri.

Obiectivul final al autorităţilor este să construiască un zid de-a lungul întregii frontiere cu Afganistanul, dar şi cu Pakistanul.

El are menirea să împiedice muncitori clandestini afgani să tracă frontiera.

DOUĂ MILIOANE DE ”CLANDESTINI” URMEAZĂ SĂ FIE EXPULZAŢI

Potrivit autorităţilor, peste două milioane de afgani au intrat în Iran de la reinstalarea la putere a talibanilor la Kabul, în 2021.

Noul ministru iranian de Interne Eskandar Momeni anunţa în urmă cu câteva zile că toţi ”clandestinii” urmează să părăsească Iranul.

Şeful poliţiei a precizat că două milioane de imigranţi clandestini urmează să părăsească Iranul până în martie 2025.

Presa oficială iraniană scrie că 1-5 milioane de afgani trăiesc în Iran, dintre care două milioane sunt ”clandestini”.

Sosiri masive din Afganistan a condus la o campanie pe reţele de socializare în favoarea expulzării acestora, iar manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe din ţară.

Construirea zidului are totodată scopul să împidice traficul de droguri produse în Afganistan, destinate pieţelor europeană şi arabă.

Tenis: Sabalenka vizează revenirea în fotoliul de lider al clasamentului WTA

Conferinţa ”Roinvest” – Lungu (Consiliul Investitorilor Străini): Deficitul bugetar este în creştere / Vei fi nevoit să ajungi la ajustări, fie tai din investiţii, fie începi să tai de undeva pentru că nu poţi aduce deficitul sub control