Antohi (MCID): Conectivitatea este unul dintre punctele forte ale României

Conectivitatea este unul dintre punctele forte ale României, în condiţiile în care aproximativ 95% dintre localităţi beneficiază de internet de mare viteză, a declarat, marţi, Radu-Dumitru Antohi, subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), la o conferinţă de specialitate.

„Discutăm despre maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională. (…) Digitalizarea este viitorul, până şi viitorul economic, dar viitorul fiecărui stat trebuie să fie în digitalizare. Trebuie să plecăm totuşi să începem de la punctele forte pe care le avem pe zona de IT. Conectivitatea este unul dintre punctele forte ale României. Aproximativ 95% dintre localităţile din România beneficiază de internet de mare viteză. Este un procent foarte mare, chiar luat în medie cu Uniunea Europeană. Avem o forţă de muncă foarte bine pregătită pe partea de IT. În 2021, dacă nu mă înşel, cred că erau aproximativ 40.000 de studenţi şi 10.000 de absolvenţi, creşteri cu 20% şi 65% faţă de anii 2015. Avem mai mulţi specialişti din tehnologie certificaţi la 1.000 de locuitori decât Statele Unite. Suntem pe primul loc în Europa la această chestiune şi pe locul şase în lume. Deci avem o forţă de muncă bine pregătită, avem conectivitate, avem internet de mare viteză în majoritatea ţării. Plecând de la aceşti doi piloni foarte puternici, putem să dezvoltăm industria IT din România şi să digitalizăm şi banii pe care îi câştigăm din digitalizare să să fie foarte importanţi pentru bugetul statului român”, a subliniat Radu-Dumitru Antohi.

Pe de altă parte, el a menţionat că mai sunt multe lucruri la care trebuie să lucrăm, având în vedere că există un decalaj între forţa de muncă bine pregătită pe IT şi restul populaţiei din România, în folosirea tehnologiei moderne şi în folosirea serviciilor digitale. De asemenea, există diferenţe între forţa de muncă din companiile private, companiile de stat şi administraţia publică locală.

„Mai avem de lucru la nivelul administraţiei publice centrale şi am demarat deja proiectul cloud-ului guvernamental pentru a reuşi să unim bazele de date şi tot ce ţine de administraţia publică centrală într-un singur loc, în cloud-ul guvernamental, să avem one click acces la datele de care avem nevoie. S-au investit cam 560 de milioane de euro în acest proiect. Se vor mai investi 40 de milioane pentru dezvoltarea software-ului necesar pentru migrarea bazelor de date şi a unor aplicaţii care să fie unice pentru toată administraţia publică centrală, astfel încât să nu mai fie diferenţă între felul în care se raportează datele de la un minister la altul. Ne vom concentra în viitorul apropiat şi pe instruirea oamenilor din administraţia publică centrală. Vor fi instruiţi cam 10.000 de funcţionari publici printr-un proiect pe care îl desfăşurăm în parteneriat cu ANFP-ul”, a mai spus Radu-Dumitru Antohi.

Potrivit subsecretarului de stat, se încearcă ducerea competenţelor digitale primare către localităţile rurale, pentru că este un decalaj extrem de mare între rural şi urban în România.

„De asemenea, de la Ministerul Cercetării am considerat că dacă nu reuşim totuşi să cheltuim banii de pe PNRR 50% şi 50% între mediul privat şi mediul public, cred că avem totuşi un 35-40% din fondurile pe care le avem pe PNRR, care se direcţionează exclusiv către zona privată. Sunt 500 de milioane de euro pentru 5.000 de IMM-uri pentru a reuşi să îşi digitalizeze afacerile, 100.000 euro pentru fiecare IMM. Mai avem, de asemenea, tot 36 de milioane de euro care vor fi destinaţi pregătirii forţei de muncă din IMM-uri în competenţe digitale avansate, cloud computing, inteligenţa artificială, IoT. Încercăm să găsim o modalitate în care să conlucrăm cu mediul privat, pentru că, din punctul nostru de vedere, doar aceasta poate să ducă la o dezvoltare digitală a României în ritmul pe care ni-l dorim şi în felul pe care ni-l în care ni-l dorim”, a mai spus Radu-Dumitru Antohi, conferinţa „Capitalul autohton al României – maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională”, organizată de platforma Cursdeguvernare.ro. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica)

Sursa: www.agerpres.ro

Galaţi: 700.000 de conserve, 52.000 echipamente cazarmament şi 400 module dormitor – alocate de Guvern comunelor inundate

Viorel Cataramă traduce candidatura lui Iohannis: O amenințare care pune în pericol accederea lui Ciucă în turul 2