Bihor: Oradea FestiFall, sărbătoarea oraşului de trei zile – concert Sandra, carnaval pe apă, sute de evenimente

Oradea FestiFall, festivalul dedicat aniversării oraşului Oradea, va avea loc în perioada 11 – 13 octombrie şi în premieră se va desfăşura în opt locaţii diferite, inclusiv pe apa râului Crişului Repede, pe patru scene, cu peste o sută de spectacole, concerte, expoziţii şi activităţi culturale şi de divertisment, reunind peste 500 de invitaţi care vor transforma oraşul într-o adevărată sărbătoare.

Cap de afiş la concerte este Sandra, una dintre cele mai apreciate cântăreţe pop din anii ’80.

„Oradea FestiFall a devenit cel mai complex şi amplu eveniment orădean, pentru care echipa Visit Oradea depune constant un efort semnificativ pentru a creşte atractivitatea acestui festival de la o ediţie la alta, venind cu experienţe unice oferite publicului orădean şi turiştilor, unele chiar pentru prima dată în România”, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, directorul Visit Oradea, Alexandru Chira.

Printre numeroasele atracţii ale festivalului vor fi, în premieră absolută, un spectacol deosebit pe râul Crişul Repede, în zona centrală a oraşului, care va fi ţinut de o trupă de acrobaţi din Franţa, dar şi spectacolul cu drone, reprezentaţiile de artă stradală şi concertele artiştilor invitaţi.

„Sandra, una dintre cele mai iubite voci feminine ale anilor ’80, ne va oferi un concert memorabil, plin de nostalgie şi energie. Cunoscută pentru hituri precum „Maria Magdalena” şi „In the Heat of the Night”, artista va încânta publicul cu melodii care au marcat generaţii întregi. Cu o prezenţă scenică captivantă şi o voce inconfundabilă, Sandra reuşeşte să creeze o atmosferă vibrantă, aducând la viaţă farmecul muzicii retro şi oferind publicului o experienţă de neuitat”, a precizat Alex Chira.

Concertul artistei va avea loc în Piaţa Unirii în seara de 13 octombrie, începând cu ora 21:00.

De asemenea, în Piaţa Unirii vor concerta Damian Drăghici & Brothers, David Ciente – care a creat un spectacol anume pentru Oradea, Maria Chivu şi Grupul Jianca, Mustang, The Urs, Andia, Voltaj, Ovidiu Komornik şi Feli.

Cele opt locaţii ale festivalului vor cuprinde întreg centrul istoric al municipiului Oradea: Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, strada Libertăţii, pietonala Vasile Alecsandri, Palatul Vulturul Negru şi în premieră, trei locaţii noi: râul Crişul Repede, Piaţeta Independenţei şi Parcul 1 Decembrie.

Piaţa Unirii, epicentrul sau „inima” oraşului, va fi şi în acest an centrul de gravitaţie al festivalului, găzduind cele mai mari concerte şi spectacole ale serilor, dar şi o selecţie de food truck-uri cu preparate delicioase.

Piaţa Ferdinand, deja consacrată ca locaţie FestiFall, va redeveni punctul de întâlnire pentru iubitorii de muzică live, alături de dj seturi cu invitaţi locali şi naţionali, la scena urbană ridicată în faţa Teatrului. Atmosfera de festival va fi completată de mâncare bună, o zonă de bar, dar şi un cort destinat activităţilor pentru copii, care va fi amplasat în spatele Teatrului de Stat.

Şi strada Libertăţii se pregăteşte să găzduiască una din scenele festivalului, întrucât colaborarea cu Jazz in the Park va fi reluată şi pentru această ediţie Oradea FestiFall, după succesul avut la ediţia din 2023. Jazz by the River va aduce un strop de magie pe malul Crişului Repede cu artişti şi muzică jazz de calitate, într-un cadru boem şi relaxant.

„Râul Crişul Repede este anul acesta principala noutate şi punctul de atracţie al festivalului, întrucât va găzdui o mulţime de activităţi pentru cei mari şi mici. Atracţia principală de pe Crişul Repede va fi un spectacol imersiv pe apă, susţinut de trupa Ilotopie din Marsilia, Franţa. De asemenea, publicul prezent se va putea bucura timp de trei zile de rafting, caiac, canoe sau ateliere interactive”, a precizat Alex Chira.

Spectacolele stradale de percuţie, personajele fantastice pe picioroange sau desprinse din basmele acvatice vor fi oferite de artiştii de la Kalimba Batucada (Spania), Underwater World (Germania) şi White World (Franţa).

Parcul 1 Decembrie, tot o locaţie nouă a acestei ediţii, va fi gazda generoasă a producătorilor locali de bunătăţi şi obiecte artizanale. Târgul desfăşurat aici îi va aştepta pe vizitatori zilnic cu delicii culinare, fructe şi legume de sezon, siropuri, dulceţuri şi alte bunătăţi tradiţionale. Tot în Parcul 1 decembrie va fi amplasată o roată panoramică, înaltă de 30 de metri, care va fi cu siguranţă un punct de atracţie al festivalului anul acesta.

Cinematograful din Palatul Vulturul Negru va deveni, timp de un weekend, Palatul Creativ. Publicul va descoperi aici o serie de expoziţii şi instalaţii realizate în colaborare cu Oradea Heritage şi Galeria de artă contemporană Galateca din Bucureşti.

Casa Darvas-La Roche va găzdui o expoziţie de bijuterie contemporană sustenabilă cu piese create de unii dintre cei mai relevanţi designeri şi branduri de la noi din ţară, precum Katerini, Contemporia, Diana Pântea şi Alexe Popescu, instalaţii de eco-artă, dar şi cu o conferinţă pe tema relevanţei culturii şi industriilor creative în sustenabilitate şi o serie de artist-talks susţinute de Anca Boeriu, Vlad Ţenu în dialog cu artişti locali şi cu cei doi curatori.

Piaţeta Independenţei, recent construită, pe malul Crişului, va fi, prin amfiteatrul construit, locul perfect pentru admirarea spectacolelor de pe râu, prezentate în două seri la rând, în 11 şi 12 octombrie.

„Spectacolul Ilotopie este o producţie impresionantă care combină actoria, acrobaţia, muzica şi efectele pirotehnice, într-o punere în scenă spectaculoasă pe o porţiune de aproximativ 450 m din râul Crişul Repede. Peste 15 vase plutitoare cu foc, ancorate pe ambele maluri de-a lungul întregii lor lungimi, vor fi aprinse de personaje fantastice la deschiderea spectacolului. Asemenea unor miraje născute chiar din elementele naturii, în acest regat al apei, focului şi muzicii, o suită de personaje imaginare desprinse din poveşti fantastice vor prinde viaţă şi vor încânta cu publicul cu un spectacol impresionant,” a menţionat directorul Alex Chira.

Un element unic pentru această ediţie îl reprezintă spectacolul pregătit special pentru Festifall de către artistul şi compozitorul de muzică orădean David Ciente. Acesta a creat un spectacol pornind de la cel mai reprezentativ instrument muzical al regiunii – vioara cu goarnă. Pentru show-ul din Piaţa Unirii vor exista momente în care Alex Sferlea, un cunoscut interpret al acestui instrument, va cânta pentru prima dată la acest instrument pe ritmuri de muzică electronică. Melodiile interpretate vor fi dintr-un repertoriu cules din comune din Bihor, precum şi din repertorii deja consacrate în cultura bihoreană. Intenţia acestui spectacol, afirmă Chira, este de a crea o punte între generaţii, având un scop comun – moştenirea şi patrimoniul cultural al regiunii Bihorului.

Tot în Piaţa Unirii, în cele trei zile, sute de tineri de la licee şi cluburi sportive din oraş vor urca pe scenă pentru a-şi etala talentul şi pasiunea pentru muzică şi dans.
Cei mai importanţi sportivi ai oraşului vor fi prezenţi în Piaţa Unirii în fiecare zi din cele trei ale festivalului. Astfel împătimiţii diferitelor sporturi vor putea interacţiona cu idolii lor din echipele de baschet, polo, handbal ale CSM Oradea şi echipa FC Bihor.

Un alt punct de atracţie al festivalului este spectacolul de drone. Cu un număr impresionant de drone, acest show va transforma cerul într-o scenă spectaculoasă de lumini, oferind o experienţă de neuitat pentru toţi cei prezenţi în Piaţa Unirii în seara de 12 octombrie, Ziua oraşului Oradea.

În ceea ce priveşte oferta culinară, anul acesta Oradea Festifall va reuni un număr record de comercianţi, peste 150, cu nu mai puţin de 42 de food truck-uri, 6 baruri, 3 wine baruri, 3 truck-uri cu cafea de specialitate, 3 standuri cu cozonac secuiesc, 16 standuri cu produse locale şi artizanat şi peste 10 atracţii şi utilaje de agrement.

La Oradea Festifall, întregul oraş va fi cuprins de sărbătoare, datorită implicării instituţiilor locale şi culturale, care pregătesc pentru acest week-end o varietate de evenimente artistice şi educative.

Programul detaliat, alături de lista completă a partenerilor, va fi disponibil pe site-ul oficial al festivalului.

Potrivit directorului Alex Chira, bugetul festivalului a fost de 1,6 milioane de lei, completat până la circa două milioane de lei prin sponsorizări şi taxe de la comercianţi. Anul trecut, peste 120.000 de orădeni şi turişti s-au bucurat de programele festivalului orădean.

Organizatorii Oradea FestiFall sunt Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea., împreună cu partenerul oficial – BCR şi partenerul principal. Plexus. Parteneri: Marvicon, AstorMueller, AutoBara, Duval furniture, Dripper Urban Retreat, Hive Events, Manifest pentru Oradea. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Arad: Transportatorii de mărfuri, îngrijoraţi de semnalul dat de Germania prin introducerea controalelor la frontiere

Ministrul Apărării, întrevedere cu directorul Agenţiei de Cooperare pentru Securitate a Apărării/ Tîlvăr: Modernizarea forţelor armate, prioritate strategică pentru România, iar sprijinul şi expertiza oferite de partenerul american sunt cruciale