SUA sprijină Africa cu vaccinuri și finanțare în lupta împotriva epidemiei Mpox

Biden va face anunțul la New York, unde participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, și va face apel la alte țări să urmeze exemplul, a declarat persoana respectivă pentru Reuters.

În august, Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecție virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în țările vecine și nu numai, inclusiv în India, stârnind îngrijorări.

„Nu ar fi o surpriză uriașă dacă ar exista un caz și în Statele Unite”, a declarat oficialul, menționând că recentele reduceri ale sprijinului pentru pandemii de către Congres ar putea împiedica un răspuns intern.

„Suntem foarte presați acum pentru a putea răspunde eficient în acest moment. Și cred că anticiparea unor potențiale reduceri suplimentare în viitor va face din ce în ce mai dificil pentru noi să avem un răspuns robust la aceste tipuri de focare.”

Mpox se poate răspândi prin contact strâns. De obicei o boală ușoară, aceasta este fatală în cazuri rare. Ea provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi pe corp.

Epidemia din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clada I. Dar o nouă variantă, Clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual.

Se preconizează că dozele donate de SUA vor fi din vaccinul Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Jynneos în Statele Unite, iar multe vor proveni dintr-un stoc din Statele Unite. Cele 1 milion de doze se adaugă la cele 60.000 de vaccinuri donate anterior. Oficialul american a declarat că administrația se așteaptă ca Gavi, o alianță public-privată care cofinanțează achiziționarea de vaccinuri pentru țările cu venituri mici, să distribuie vaccinurile donate.

„Credem cu tărie că Gavi este instituția multilaterală cea mai în măsură să achiziționeze și să distribuie vaccinurile în mod echitabil”, a declarat oficialul. Săptămâna trecută, Gavi a declarat că va cumpăra 500.000 de doze de vaccin de la Bavarian Nordic, prima sa achiziție pentru a ajuta la combaterea epidemiei.

Administrația Biden face, de asemenea, presiuni pentru ca mai multe vaccinuri să fie fabricate în țările cu venituri mici și medii și colaborează cu Brazilia pentru a identifica modul în care Grupul celor 20 de națiuni poate sprijini răspunsul la variolă.

În prezent, nu există niciun producător în Africa ce poate produce substanța medicamentoasă complexă necesară pentru fabricarea vaccinului, a declarat oficialul american.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sinistrații din Galați vor primi încă 15.000 de lei, cu care își pot înlocui bunurile distruse

Se complică situația și în Asia: China devine tot mai agresivă