România are nevoie de un program pentru sprijinirea consumatorilor industriali (senator)

România are nevoie de un program pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în condiţiile în care consumatorul casnic nu înseamnă valoare adăugată pentru economie, a afirmat miercuri Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din cadrul Senatului României.

„Avem o problemă: nu avem consumatori industriali. Indiferent că ne raportăm la consumul energetic al Germaniei, Poloniei, Cehiei, Spaniei, în fiecare stat, peste 60% dintre consumatori sunt industriali, adică economici. Nu consumatorul casnic o să însemne valoare adăugată, economic vorbind. Şi vă dau câteva exemple: noi, în cadrul Comisiei de energie am făcut şi acel Energymap, care este harta consumului de energie electrică şi gaze naturale pe fiecare judeţ, pe ultimii trei ani. În judeţul Tulcea, consumul de gaze naturale a scăzut cu 90%, în judeţul Galaţi consumul de gaze naturale a scăzut cu peste 50%, în judeţul Mureş, consumul de gaze naturale a scăzut cu peste 50%. Vă spun şi motivul: Tulcea, producţia de alumină, Azomureş Mureş, Galaţi, Arcelor Mittal”, a menţionat Lorant Antal, la a XII-a ediţie a conferinţei „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

El a subliniat necesitatea ca, în programul de reindustrializare să fie şi „un program suport pentru că, dacă nu o să avem consumatori industriali, pe viitor o să avem probleme majore economice”.

Potrivit acestuia, consumul de energie electrică a scăzut în ultimii doi-trei ani.

„Este adevărat că am început să folosim tehnologii mai eficiente energetic. Peste tot pe planeta asta strategiile economice sau industriale se bazează pe potenţialul de consum energetic şi pe consumul real energetic”, a mai spus Lorant Antal. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: www.agerpres.ro

Mircea Fechet: Vineri vom decide dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate / Începând de mâine, vom extinde prognoza şi pentru Muntenia, în ceea ce priveşte impactul asupra Dunării

Ministrul Fondurilor Europene i-a lăsat pe liberali să atace în valuri și apoi le-a pus cifrele pe masă: Asta este realitatea