Ministrul Fondurilor Europene i-a lăsat pe liberali să atace în valuri și apoi le-a pus cifrele pe masă: Asta este realitatea

Citește și: Război total între PNL și PSD. Declarații dure, amenințări și dezvăluiri vin, în rafală, din ambele tabere. Motreanu atacă și el

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Cîciu, a văzut atacurile partenerilor de coaliție și a ținut să iasă cu o serie de explicații, care contrazic afirmațiile celor de la PNL.

Citește și: Liberalii forțează pe toate vocile ruperea guvernării: S-a dat ordinul și se trage din toate direcțiile

„Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realității făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului și prezentului în legătură cu absorbția de fonduri europene. Guvenul Ciolacu a deblocat absorbția de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteză de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027. De asemenea, Guvernul Ciolacu a reușit închiderea exercițiului financiar 2014-2020 cu o absorbție de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului. În iunie 2023, când Guvernul Ciolacu s-a instalat și am preluat mandatul de ministru, România avea un grad de absorbție de 74% din exercițiul 2014-2020, aflându-se la doar șase luni distanță de a pierde ireversibil în jur de 6 miliarde euro”, screie pe Facebook Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, „pe exercițiul 2021-2027, nu avea nimic demarat, nici un apel de proiecte, nici un contract semnat, nici o plată făcută”.

„Zero pe toată linia 2021-2027 și un risc de pierdere a 6 miliarde euro din exercițiul 2014-2020. Accentul pe care l-am pus a fost, pe de o parte, de a aduce cei 6 miliarde euro în vistieria economiei românesti(care erau în risc de a fi pierduți pentru totdeauna) iar, pe de altă parte, de a demara, accelerat, implementarea noului cadru financiar(în scopul de a recupera ceea ce nu s-a făcut la timp). Cum stăm azi? Am recuperat cei 6 miliarde euro (pe care erau să-i piardă cei de dinainte) și avem un grad de absorbție de peste 99% pe exercițiul 2014-2020. Pentru exercițiul 2021-2027 de la zero apeluri am ajuns la 368 de apeluri cu 58% din alocare deja pusă la dispoziția beneficiarilor, de la zero valoare contracte la 20 de miliarde euro contractate, de la zero plăți făcute la peste 1,4 milioane euro deja plătite doar pe programele din Coeziune iar până la final de an, valoarea plăților va depăși 2 miliarde euro, 1,2 miliarde euro în conturile României iar până la final de an vom primi încă 1,8 miliarde. Asta înseamnă o absorbție de 10% la final de an, de la 4% în prezent și 0% în iunie 2023. Tot ce facem este pentru România și pentru români. Prezentul este întotdeauna consecința trecutului”, adaugă Adrian Câciu.

De asemenea, el transmite că actualul Guvern „a recuperat mult”.

„Am fi fost mai bine, dacă, în trecut, există aceeași abordare aplicată! Am recuperat mult, dar cel mai important este că am creat perspectiva că fondurile 2021-2027 să fie absorbite integral până în 2027 și nu până în 2029. Dincolo de cifre și de bătălii sterile: mii de șantiere sunt deschise cu banii din exercițiul financiar 2021-2027. Investiții în școli, spitale, drumuri, mobilitate urbană, gaze, apă, canalizare, infrastructură de transport, energie etc. Românii nu pot fi mințiți! De această dată, totul este la vedere! Iar investițiile sunt la un nivel record pentru România”, încheie Câciu.

Vlad Voiculescu: Nu există nicio negociere în CGMB pentru formarea unei majorităţi

Falcă, despre absorbția fondurilor europene sub conducerea lui Marcel Ciolacu: Un dezastru