Peste 25.000 de femei cu vârsta între 19 și 45 de ani s-au vaccinat împotriva HPV

Datele despre vaccinare

Potrivit datelor transmise de INSP, în perioada decembrie 2023 – august 2024:

25.727 de femei cu vârste între 19 și 45 de ani au făcut prima doză de vaccin;

469 de femei au primit a doua doză;

4.243 de femei au finalizat schema completă de vaccinare, care constă în trei doze administrate la intervale de două și șase luni.

Vaccinarea completă împotriva HPV este esențială pentru a asigura protecția maximă împotriva tulpinilor virusului care pot cauza diferite forme de cancer, în special cel de col uterin.

Costul vaccinului și accesibilitatea

În mod integral, o doză de vaccin HPV costă în jur de 650 de lei în farmacii, însă, prin compensarea de 50%, costul scade la aproximativ 300 de lei pentru femeile adulte. Rețetele pentru vaccinul compensat pot fi eliberate fie de medicii de familie, fie de medicii specialiști ginecologi, iar vaccinul poate fi achiziționat ulterior din farmacie. După începerea vieții sexuale, vaccinarea este recomandată în urma unei discuții cu medicul ginecolog și, adesea, după efectuarea unui test Papanicolau.

România și vaccinarea anti-HPV

România se află pe primul loc în Europa atât în ceea ce privește numărul de cazuri noi de cancer de col uterin, cât și numărul de decese cauzate de această boală. Anual, aproximativ 3.500 de femei din România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproape 50% dintre acestea pierd lupta cu boala. Datele arată că 2.000 de femei mor anual din cauza acestui tip de cancer, o realitate dureroasă care face ca prevenția prin vaccinare să fie cu atât mai importantă.

„Este evident că datele privind vaccinarea arată bine în acest moment. Cifrele sunt încurajatoare, iar femeile tinere, mai preocupate de sănătatea lor, iau decizii în nume propriu. Spre deosebire de minorele pentru care părinții iau deciziile, femeile adulte aleg ele însele să se vaccineze”, a explicat dr. Carmen Ungurean, expert în sănătate publică la INSP și coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.

Impactul vaccinării asupra sănătății publice

Virusul HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală transmisă pe cale sexuală și afectează un procent foarte mare din populația activă din punct de vedere sexual. În cele mai multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar, însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecția poate duce la dezvoltarea unor tipuri de cancer, cel mai comun fiind cel de col uterin.

„În 80% din cazuri, infecția cu HPV se elimină de la sine, fără a lăsa urme. Însă persistența virusului la nivelul colului uterin este problema. Infecțiile recurente pot duce la apariția leziunilor pre-canceroase și, în cele din urmă, a cancerului de col uterin”, explică dr. Carmen Ungurean.

Deși vaccinul este cel mai eficient înainte de începerea vieții sexuale, acesta este recomandat și după, pentru a preveni infecțiile recurente. Un alt beneficiu major al vaccinării este protecția împotriva altor tulpini de HPV, chiar și pentru femeile care au fost deja infectate cu o anumită tulpină.

Necesitatea unui program eficient de screening

Vaccinarea împotriva HPV este o măsură esențială, dar nu suficientă pentru prevenirea completă a cancerului de col uterin. Un program eficient de screening poate identifica leziunile pre-canceroase în timp util, permițând intervenția și tratamentul precoce.

În România, însă, doar aproximativ 8% din populația eligibilă participă la programele de screening, mult sub media altor țări europene, precum Portugalia, care atinge un procent de 87%. Această situație arată necesitatea urgentă de a îmbunătăți atât accesul, cât și educația legată de screeningul pentru cancerul de col uterin în România.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Femeie salvată după o cădere de 20 de metri pe Tâmpa

”Suntem pe cale să distrugem lumea prin război”, trage un semnal de alarmă Papa Francisc