Mircea Fechet: Nicio amenajare hidrotehnică administrată de Apele Române sau de Ministerul Mediului nu a cedat ca urmare a viiturilor de la Galaţi / Sunt convins că fiecare entitate responsabilă îşi face propria analiză despre ce s-a întâmplat acolo

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că nicio amenajare hidrotehnică administrată de Apele Române sau de Ministerul Mediului nu a cedat ca urmare a viiturilor de la Galaţi şi a arătat că este convins că fiecare entitate responsabilă îşi face propria analiză despre ce s-a întâmplat acolo şi dacă pentru moartea celor şapte oameni se face cineva vinovat sau nu.

Ministrul Mediului a fost întrebat după şedinţa de Guvern despre inundaţiile de la Galaţi, unde o persoană imobilizată şi-a pierdut viaţa, dacă s-a făcut o informare în teritoriu din partea ministerului. 

 
”La nivelul fiecărui judeţ există un plan judeţean de intervenţie la inundaţii în care fiecare autoritate, de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă până la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, condus de către primar, fiecare ştie exact ce are de făcut, iar identificarea persoanelor aflate în pericol este unul dintre primele lucruri pe care autorităţile locale ar trebui să le facă, motiv pentru care nu trebuie să le spună nimeni de la Bucureşti, de la vreun minister sau de la guvern, pentru că acest lucru este bine ştiut şi ar trebui să fie gestionat aşa cum trebuie de către autorităţile locale”, a spus Fechet. 

 
Ministrul Mediului a precizat că toate avertizările, fie că sunt ele meteorologice, fie că sunt ele hidrologice, aşa cum şi în cazul inundaţiilor de la Galaţi, au fost transmise începând cu ziua de miercuri. 
 
”Miercuri am avut cod galben de avertizare meteo şi cod galben de avertizare hidrologică. Am avut şi joi astfel de alerte emise. Am avut şi vineri dimineaţă cod portocaliu. Am ridicat gradul de alertă şi vreau să vă spun că toate aceste informări nu rămân la nivelul ANM-ului sau al Ministerului Mediului, ele ajung mai ales în teritoriu, unde, prin intermediul prefecturilor şi prin intermediul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, sunt convins că ajung la toate autorităţile publice locale, care la rândul lor iau decizii de urgenţă, fie în baza comitetelor pentru situaţii de urgenţă, fie alte tipuri de decizii”, a completat ministrul.
 
El a arătat că a făcut propria analiză la minister în legătură cu fiecare oră, începând din ziua de miercuri. 
 
”Ştim exact la ce oră am emis avertizările. Ştim exact că aceste avertizări au ajuns în zonele ce urmau a fi afectate. Ştiu exact că toate acele cursuri de apă care au au făcut prăpădul de la Galaţi au fost foarte bine delimitate pe hărţile hidrografice comunicate în teritoriu. Ştiu foarte bine că nicio amenajare hidrotehnică administrată de Apele Române sau de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a cedat ca urmare a viiturilor de la Galaţi, motiv pentru care sunt convins că fiecare entitate responsabilă îşi face propria analiză şi trage propriile concluzii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat acolo şi dacă pentru moartea celor şapte oameni se face cineva vinovat sau nu”, a mai spus ministrul mediului. 

Auto-F1: Trei persoane puse sub acuzaţie în cazul de şantaj al lui Michael Schumacher

Expoziţie amplă dedicată coregrafei şi dansatoarei Miriam Răducanu, la 100 ani de la naştere