China lansează cu succes o rachetă intercontinentală în Oceanul Pacific

China a lansat miercuri o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific, ceea ce a dus la îngrijorări globale. Pe de altă parte, țara a promis că nu va lansa prima rachete nucleare, în eventualitatea unui conflict, scrie Mediafax.

China a anunțat miercuri că a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Oceanul Pacific, un eveniment rar care duce la îngrijorări internaționale cu privire la extinderea arsenalului nuclear al țării, informează AFP.

Conform Ministerului Apărării din China, testul a avut loc la ora locală 08:44 (3.44, ora României). Forțele de Rachete ale Armatei Populare de Eliberare au lansat racheta care transporta o încărcătură simulată, aceasta căzând în apele Pacificului.

Testul face parte dintr-un program de modernizare nucleară desfășurat de China, conform expertului Ankit Panda, de la Carnegie Endowment for International Peace, care a subliniat raritatea unor astfel de exerciții.

Beijingul a descris lansarea drept o „dispoziție de rutină” care ar face parte din cadrul planului anual de antrenament și a precizat că a fost conformă cu normele internaționale.

Testul vine în contextul în care China și-a mărit considerabil arsenalul nuclear, având mai bine de 500 de focoase operaționale în 2023 și estimându-se că va deține peste 1.000 până în 2030.

În plus, China a alocat o creștere de 7,2% a bugetului său de apărare pentru acest an pentru modernizarea forțelor militare sub conducerea președintelui Xi Jinping.

Deși China a declarat în repetate rânduri că nu va folosi prima arme nucleare, modernizarea rapidă și extinderea arsenalului au dus la îngrijorări la nivel global, mai ales în contextul tensiunilor crescânde cu Statele Unite și partenerii săi regionali.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Strategia prin care Guvernul vrea să transforme România în destinație turistică de top – DOCUMENT

Vladimir Putin nu se joacă cu amenințările la adresa NATO. Apar primele informații despre proiectul ținut la secret în China