ANALIZĂ iBanFirst: Cursul dolar/leu nu va avea scăderi semnificative, având în vedere puterea dolarului. Cursul euro/leu are potenţial de creştere pe termen scurt, până la nivelul de 5 lei pentru un euro, dar nu se preconizează o creştere susţinută a euro

Cursul dolar/leu nu va scădea semnificativ, având în vedere puterea dolarului american, în timp ce cursul euro/leu are potenţial de creştere pe termen scurt, până la nivelul de 5,00, dar nu se preconizează o creştere susţinută a euro anul viitor, arată o analiză a iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale.

”În ultimele luni ale acestui an, dar şi în 2025, procesul de normalizare a politicii monetare în Uniunea Europeană şi în Statele Unite va constitui forţa motrice a pieţelor valutare şi a întregului sistem financiar. Măsurile adoptate de băncile centrale vor avea un impact semnificativ asupra sentimentului pieţei şi strategiilor de investiţii la nivel global. Alegerile prezidenţiale din SUA şi România vor avea efecte minime asupra pieţei valutare pe termen lung. În schimb, alţi factori impredictibili, precum evoluţia economică a Chinei, lichiditatea scăzută pe diverse segmente ale pieţei şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu, au potenţialul de a influenţa dinamica pieţelor valutare”, arată iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale, cu birouri în 10 ţări europene, care prezintă prognoza privind cursul leului şi al perechii EUR/USD în ultimul trimestru al anului 2024.

În contextul alegerilor prezidenţiale din România, analiştii se aşteaptă la o volatilitate în creştere a leului, dar consideră că impactul pe termen lung va fi minim.

”Cursul USD/RON nu va avea scăderi semnificative, având în vedere puterea dolarului. Dacă rata se va apropia de pragul de 4,44, aceasta ar însemna o revenire tehnică, similară cu cea care a avut loc în urmă cu o lună. Acest lucru va determina investitorii să cumpere din nou dolari în aşteptarea unei creşteri. Cursul EUR/RON are potenţial de creştere pe termen scurt, până la nivelul de 5,00. Creşterea va fi generată în mare parte de randamentele în scădere ale obligaţiunilor, determinând investitorii să facă pariuri tactice pe euro în speranţa unor câştiguri pe termen scurt. Acest lucru explică, de asemenea, creşterea recentă a EUR/USD”, relevă analiza.

 Cu toate acestea, analiştii nu prevăd o creştere susţinută a euro anul viitor, inclusiv faţă de leu.

Dacă rezultatele alegerilor din SUA nu vor fi contestate, analiştii prognozează că perechea EUR/USD va fluctua între 1,07 şi 1,12 până la sfârşitul anului. Doi factori structurali cheie vor influenţa cursul EUR/USD în aceste luni şi anul viitor:

 Având în vedere reducerea agresivă a ratelor de către Rezerva Federală şi PIB-ul de aproximativ 3%, se aşteaptă ca economia SUA să depăşească Europa în următorii ani. Acest lucru ar putea atrage investitori care caută randamente mai mari, susţinând creşterea dolarului.

 Performanţa puternică a acţiunilor în SUA, în special a indicilor S&P 500 şi Nasdaq, va atrage intrări de capital, stimulând în continuare dolarul.

iBanFirst estimează că indicele dolarului este în prezent supraevaluat cu 9,3%, deşi această valoare este încă sub recordul de peste 20% atins în anii 1980. Este probabil ca această supraevaluare să persiste în anii următori, spun analiştii.

Înfiinţat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului. Are peste 350 de angajaţi în 10 ţări europene şi un volum de tranzacţii de circa 1,4 miliarde de euro lunar.

Fintechul este susţinut financiar de banca franceză de investiţii Bpifrance, de liderii europeni în investiţii de capital de risc Elaia şi Xavier Niel, precum şi de fondul de investiţii american Marlin Equity Partners. Ca instituţie de plată reglementată de Banca Naţională a Belgiei, iBanFirst are autorizaţia de a opera pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

 

 

Un pasager al unui autobuz ucis de SWAT la Los Angeles, în urma unei luări de ostatici şi unei urmăriri spectaculoase

Un colier din 500 de diamante, care ar avea legătură cu Marie Antoinette, este scos la licitaţie