Cum se ‘îngrașă’ contul de pensii Pilon II și cum pot fi retrași banii strânși, fără plata impozitului pe venit

 

Pilonul II a fost lansat în 2008 și funcționează prin redirecționarea unei părți din contribuțiile sociale ale angajaților către fonduri private de pensii administrate de companii specializate. Inițial, contribuția a fost de 2% din venitul brut, crescând treptat la 3,75% în 2020 și la 4,75% în 2024. Acest sistem se adresează în principal persoanelor sub 35 de ani, înscrise automat, dar și celor între 35 și 45 de ani care pot opta voluntar. Sumele acumulate sunt investite, iar randamentele obținute contribuie la suplimentarea pensiei publice.

Unul dintre avantajele cheie ale Pilonului II este randamentul mediu anual de 8,01%, depășind rata medie a inflației de 4,37%. Până acum, fondurile de pensii au generat un câștig net de 47,8 miliarde de lei, din care 2,8 miliarde de lei au fost deja plătiți către 193.000 de beneficiari și moștenitori.

Conform datelor publicate de Money.ro, citate de Ziare.com, doar un sfert dintre participanții la Pilonul II au acumulat sume semnificative, în timp ce media deținute de cei 8,2 milioane de români este puțin peste 17.000 de lei. Există o disparitate uriașă între conturi, cel mai mare având 2,5 milioane de lei, în timp ce alte conturi au sume simbolice, de doar 1 leu. De asemenea, 70% din activele totale sunt deținute de un sfert dintre participanți, în special angajați cu venituri mari, în timp ce 20% dintre participanți au sume sub 1.350 de lei.

Contribuția medie lunară la Pilonul II este de 383 de lei, însă există variații în funcție de regiune. De exemplu, angajații din București contribuie cu aproximativ 529 de lei pe lună, iar cei din Cluj și Timiș au contribuții similare. În prima jumătate a anului 2024, suma totală acumulată în Pilonul II a ajuns la 143 de miliarde de lei, reprezentând o creștere de aproape o treime față de aceeași perioadă a anului anterior.

 

Când și cum pot fi retrași banii din fondul de pensii Pilonul II și cum se poate accesa contul fără plata impozitului pe venit

 

În prima jumătate a anului 2024, aproximativ 29.000 de persoane și-au retras economiile din Pilonul II, fie pentru că au atins vârsta de pensionare, fie din cauza invalidității sau decesului. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și analizate de Economica, suma medie plătită beneficiarilor în această perioadă a fost de aproximativ 20.000 de lei. Această valoare reprezintă o creștere de 45% față de 2021, anul în care numărul retragerilor a început să crească semnificativ, conform analizelor publicate de studiifinanciare.ro.

Participanții pot alege să retragă fondurile fie integral, fie eșalonat pe o perioadă de până la 5 ani, însă majoritatea preferă retragerea integrală. Mihai Bobocea, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), recomandă totuși retragerea eșalonată, deoarece aceasta oferă avantaje fiscale. Există un plafon neimpozabil de 3.000 de lei lunar, care include atât pensia publică, cât și pensia privată. Astfel, pentru primele 3.000 de lei din aceste venituri nu se plătește impozitul pe venit de 10%.

Fondurile acumulate prin Pilonul II sunt investite, în principal, în titluri de stat, dar și într-o proporție mai mică în acțiuni, oferind un randament anual de 7-8%, care depășește rata inflației.

Conform legislației actuale din România, sumele acumulate în conturile Pilonului II pot fi retrase în trei situații principale, prevăzute de Legea 411/2004 și Norma ASF nr. 27/2017, după cum explică APAPR:

1. Pensionare pentru limită de vârstă: Odată ce participantul ajunge la vârsta legală de pensionare și primește decizia de pensionare din sistemul public, poate solicita retragerea sumelor din contul Pilonului II.

2. Pensionare pentru invaliditate: Dacă un participant primește decizia de pensionare pentru invaliditate, indiferent de grad, acesta poate accesa fondurile acumulate înainte de vârsta standard de pensionare, în funcție de decizia din sistemul public de pensii.

3. Decesul participantului: În cazul decesului, fondurile din contul Pilonului II sunt transferate către moștenitorii legali sau testamentari, care pot beneficia de sumele acumulate.

Aceasta reprezintă o modalitate flexibilă prin care banii din Pilonul II pot fi accesați în diverse situații, oferind participanților un plus de securitate financiară.

Lovitură de proporții: Israelul l-ar fi eliminat pe fratele președintelui Siriei, în timpul unei întâlniri cu iranienii

Mercedes-Benz SUA recheamă peste 27.000 de vehicule din cauza riscului de blocare a motorului