Cel puţin 16 morţi în Mexic, în urma uraganului John

Cel puţin 16 persoane au murit în timp ce uraganul John a traversat săptămâna aceasta coasta de la Oceanul Pacific a sudului Mexicului, între alte zone la Acapulco, anunţă preşedintele în exerciţiu Andres Manuel Lopez Obrador şi Protecţia Civilă, relatează AFP.

”Din nefericire, numărul morţilor, potrivit parchetului local, este de 15”, a anunţat duminică preşedintele în exerciţiu Andres Manuel Lopez Obrador, care a postat pe X ”ultimul raport al Protecţiei Civile cu privire la inundaţiile de la Acapulco”.

Altă victimă a fost anunţată duminică de către Protecţia Civilă în statul vecin Guerrero, situat mai la sud.

Faleza de la Acapulco, capitala turistică a jet-setului, a fost distrusă în urmă cu un an de uraganul Otis, de categoria 5, la 25 octombrie 2023.

”Acapulco se află sub apă”, a deplâns vineri primarul Abelina Lopez Rodriguez.

Uraganul John a atins uscatul marţi, ca uragan de categoria 3, însoţit de ploi în trei state – Guerrero, Oaxaca şi Michoacan, frecventate de mulţi turişti.

La Acapulco, el le-a trezit celor 800.000 de locuitori amintiri ale traumatismului urganului Otis.

”Sunt mii de oameni în refugii”, a anunţat preşedintele mexican. ”Nu au loc jafuri”.

”Apa este pe cale să scadă, însă este mult noroi pe străzi, unde a început curăţarea”, a anunţat şeful statului, care pleacă de la putere marţi.

”Prima fază a salvării umanitare a armatei, Marinei şi Gărzii Naţionale este pe punctul de a se încheia”, a anunţat el.

Noua preşedintă Claudia Sheinbaum, care urmează să fie învestită în funcţie marţi, urmează să efectureze miercuri, împreună cu Cabinetul său, o vizită în statul Guerrero, în care se află Acapulco, ”pentru a face o evaluare” şi a continua să organizeze ”orice ajutor necesar”, a anunţat ea pe X.

Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor: S-a acţionat profesionist, ca la carte / Mă bucur că am luat măsuri preventive pentru a exclude pierderile de vieţi omeneşti / Rămânem în continuare în alertă

INS: 77,1% din populaţia rezidentă a României era anul trecut conectată la sistemul public de alimentare cu apă, adică 14,7 milioane persoane