Ucraina pregătește atacuri provocatoare împotriva propriilor centrale nucleare (presa rusă)

Kievul folosește această temă ca să obțină de la aliații occidentali mai mulți bani și mai multe arme

În ultimul timp este promovată activ tema unor presupuse atacuri ale Rusiei asupra centralelor atomo-electrice. Mai întâi asupra unor asemenea pericole a avertizat Ministerul de Externe și Ministerul Energiei ale Ucrainei. După care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat și el, la ședința Consiliului de Securitate al ONU, că Rusia vrea să atace trei centrale atomo-electrice de pe teritoriul ucrainean. După care și omologul polonez al acestuia, Andrzej Duda, a arătat că Occidentul trebuie să țină cont de riscurile atacurilor amintite, iar în cazul în care se produc, să intervină imediat, relatează Nezavisimaia Gazeta citată de Rador Radio România.

Se pare că de la obișnuitele acuzații la adresa Rusiei, care, după cum afirmă reprezentanții Kievului, continuă să efectueze lovituri asupra Centralei Nucleare Zaporojie, aflată sub controlul ei, autoritățile ucrainene sunt gata să își îndrepte atenția asupra provocărilor împotriva propriilor centrale nucleare. Această concluzie se impune ținând cont de persistenta escaladare din ultimele zile a temei pericolelor presupuselor atacuri ale Federaţiei Ruse asupra a trei centrale nucleare ucrainene.

Mai întâi ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a comunicat pe 21 septembrie, că, potrivit datelor serviciului de informații ucrainean, Rusia pregătește lovituri asupra unor obiective critice de energie nucleară ale țării în preajma sezonului de iarnă. Acest lucru are în vedere și sistemele de distribuție deschise, și substațiile de importanță critică pentru exploatarea în siguranță a centralelor nucleare, a remarcat Sybiha. În aceeași zi, Ministerul ucrainean al Energiei, făcând referire la avertismentul departamentului pentru politică externă, a informat că potențialele atacuri ale Federaţiei Ruse „amenință securitatea radiologică a întregului continent european”. Ministerul de externe face apel la AIEA să accelereze desfășurarea unor misiuni de monitorizare la substațiile esențiale pentru funcționarea centralelor nucleare.

Subiectul a fost preluat de analiști. Între alții, expertul militar de la Kiev Mykhailo Samus a dat asigurări jurnaliștilor că în cadrul invaziei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk nici nu se planificase ocuparea Centralei Nucleare Kursk. Însă în același timp Ucraina trebuie să fie pregătită să-și apere eficient propriile centrale nucleare împotriva atacurilor rusești. Totodată, după cum a precizat Samus, partenerii occidentali trebuie să contribuie la asigurarea protecției necesare, care presupune distrugerea complexelor de rachetă operativ-tactice „Iskander”, precum și a aviației, navelor maritime și a submarinelor.

Co-președintele organizației publice „Centrul nuclear de experți anticriză din Ucraina”, Olga Koșarnaia, comentând „viitoarele atacuri rusești cu rachetă asupra dispozitivelor ucrainene de distribuție deschise și asupra substațiilor de transmisie ale centralelor nucleare”, a lansat supoziția că acestea ar putea duce la topirea reactorului, însă fără o eliberare semnificativă de radiații. Interesant este că ea a criticat totodată dur Compania de generare a energiei electrice „Energoatom” pentru faptul că nu intenționa să construiască la obiectivele menționate structuri de protecție din beton de nivel doi. Deoarece conducerea companiei și cea a Ministerului Energiei cred că rușii nu vor lovi aceste obiective energetice, a explicat Koșarnaia.

Până acum, în cadrul loviturilor asupra obiectivelor energetice ucrainene, armata rusă s-a abținut în mod deosebit de la atacuri asupra centralelor nucleare. Lucru remarcat și de analiștii de la Kiev. Cu toate că în același timp Kievul a continuat să acuze partea rusă de nesfârșite atacuri asupra Centralei Nucleare Zaporojie, luată de Federaţia Rusă sub control încă în luna martie 2022. Iar AIEA răspundea invariabil că nu pot spune cine lovește Centrala Nucleară Zaporojie.

În acest context, vorbind zilele acestea la ședința Consiliului de Securitate al ONU, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Federaţia Rusă intenționează să atace trei centrale nucleare de pe teritoriul ucrainean. Iar după aceea pe această temă a făcut declarații și omologul său polonez, Andrzej Duda. După cum a precizat acesta într-un comentariu publicat miercuri, Occidentul trebuie să țină cont de pericolul unor posibile atacuri ale Rusiei asupra centralelor nucleare din Ucraina. „Dacă vor exista atacuri, trebuie să intervenim imediat”, a hotărât Duda.

În aceeași zi, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mykhaylo Podoliak, vorbind despre metodele de contracarare a loviturilor Federaţiei Ruse asupra centralelor nucleare ucrainene, a spus că cel mai eficient mijloc îl constituie sporirea considerabilă a pagubelor pe care Ucraina le poate provoca pe teritoriul Rusiei. Pentru aceasta trebuie să se mărească amploarea acțiunilor de luptă pe teritoriul rusesc și „sunt necesare noi instrumente corespunzătoare”, a explicat Podoliak.

Joi, un alt expert ucrainean în domeniul energiei atomice, Ludwig Litvinski, a făcut noi afirmații alarmante. El a menționat că niciuna dintre centralele nucleare moderne din lume nu este proiectată pentru ca în apropierea amplasamentului lor să se desfășoare acțiuni militare. Orice lovitură asupra liniilor de alimentare ale centralelor nucleare prezintă serioase riscuri pentru siguranța acestora, a arătat Litvinski. Deși nici el nu a amintit despre loviturile atât de periculoase care continuă să fie efectuate asupra substațiilor și liniilor electrice din apropierea Centralei Atomice Zaporojie.

Cu toate acestea, întrucât toate aceste declarații au însoțit discuțiile referitoare la acordarea permisiunii pentru Ucraina de a lovi cu arme occidentale mult în interiorul Rusiei, a apărut inevitabil întrebarea: presupuneau acestea doar sprijin mediatic pentru campania dessfășurată în sprijinul acestor lovituri? Sau Kievul pregătește deja și în practică lovituri de provocare asupra propriilor centrale nucleare, ca să acuze ca de obicei Rusia și de acest lucru?

Când evaluează situația din sectorul energetic, de obicei Kievul o dramatizează în mod intenționat, pentru a obține de la aliații occidentali mai mulți bani și mai multe echipamente, a explicat, pentru Nezavisimaia Gazeta, Igor Iușkov, analist principal în cadrul Fondului național pentru securitate energetică și în cadrul Universității financiare de pe lângă Guvernul Federației Ruse. În același timp, a remarcat el, după loviturile masive întreprinse de armata rusă asupra infrastructurii energetice ucrainene, inclusiv a celei care produce energie trmo-și hidro-, multe centrale electrice și termice au încetat să funcționeze. Spre deosebire de obiectivele de energie atomică pe care Rusia se abține deocamdată în principiu să le atace. Și în principiu, partea rusă ar putea întâmpina greutăți ca, în urma unor lovituri în serie, să forțeze operatorii ucraineni să sisteze producerea de energie la centralele nucleare.

„Este simptomatic, desigur, faptul că Kievul este preocupat mai mult de problemele legate de continuarea finanțării și a livrărilor de arme, precum și de obținerea permisiunii de a lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune mult în adâncul teritoriului Rusiei, decât de problemele legate de protejarea centralelor nucleare. Din declarațiile făcute astăzi de reprezentanții Kievului reiese că, în realitate, aceștia ar dori ca Rusia să atace centralele nucleare ale Ucrainei. Și de aceea nu putem exclude anumite provocări și înscenări”, a sugerat Iușkov. După cum a afirmat acesta, este evident că în prezent, foarte important pentru autoritățile ucrainene este să arate că, chipurile, Rusia este un subiect periculos, cu care este imposibil să se poarte negocieri. De aceea aliații occidentali trebuie să sponsorizeze activ Ucraina, pentru ca aceasta să continue să le acorde servicii exclusive în ceea ce privește purtarea de acțiuni de luptă împotriva Federației Ruse. „Moscova explică că acest lucru presupune implicarea directă a Occidentului într-un conflict militar cu Rusia și poate genera riscurile producerii unui conflict nuclear global”, a reamintit Iușkov.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Revoltă împotriva ‘împărătesei Ursula’: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur

Dezordine totală în Hezbollah, lanțul de comandă este distrus – Ce lideri au fost uciși și cine îi va succeda lui Hassan Nasrallah