Presa rusă râde de liderii europeni – De ce Europa nu `va înverzi` nicidecum

Orientarea energetică în direcția renunțării la hidrocarburi duce la o fundătură

Cei mai zeloși apărători ai totalei orientări energetice, „Verzii” din Germania, au început să-și revizuiască concepția de renunțare la hidrocarburi și de trecere la surse alternative de energie. Reamintim faptul că Comisia Uniunii Europene a luat o hotărâre cu privire la așa-numitul „acord verde”, care prevede decarbonizarea Europei până în anul 2050, susțin cei de la Nezavisimaia Gazeta citată de Rador Radio România.

Până acum se considera că singura cale de realizare a acestui obiectiv este renunțarea la folosirea purtătorilor de enegie pe bază de hidrocarburi în industria Europei Unite. Cu toate acestea, potrivit datelor unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie, hidrocarburile reprezintă în prezent 80 % din purtătorii de energie consumați la nivel mondial, și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat. Căci este vorba despre competitivitatea industriei pe piețele mondiale.

Realizarea activă a orientării energetice a condus deja în Germania la consecințe paradoxale. După ce a renunțat la energia nucleară și și-a închis propriile centrale nucleare, Germania este obligată să cumpere energie electrică din Franța. Iar mai mult de 70 % din energia electrică a Franței este generată tocmai de centrale nucleare. Dezvoltarea parcurilor eoliene în Marea Nordului în condițiile lipsei de acumulatori pentru energia electrică produsă și a lipsei liniilor de transport de înaltă tensiune în zonele industriale au condus la faptul că producătorii acestei energii electrice,  chipurile, verzi, sunt obligați să o propună la burse la un preț negativ. Cu alte cuvinte, producătorii plătesc consumatorii pentru ca aceștia să cumpere energie electrică de la ei.

Susținătorii energiei verzi au respins categoric multă vreme tehnologia existentă Carbon Capture, care permite extragerea dioxidului de carbon din atmosferă și utilizarea acestuia, transformându-l în materiale de construcție. Problema este că, în principiu, această tehnologie permite nenunțarea la trecerea totală la sursele alternative de energie.

Însă realitățile economice își spun cuvântul. Deja în luna mai a acestui an a fost relaxată legea care interzice, în principiu, utilizarea eliminării forțate a dioxidului de carbon din atmosferă. Zilele acestea, Ministerul Economiei și Climei din Germania, aflat în mâinile „Verzilor”, a pregătit și a trimis spre aprobare altor ministere un document care permite pe deplin utilizarea tehnologiei Carbon Capture.

Dacă legea va fi adoptată, Germania va trebui să construiască o întreagă rețea de conducte pentru transmiterea dioxidului de carbon eliminat din atmosferă la depozitele de deșeuri sau de prelucare în alte materiale. Însă cel mai important lucru este că va trebui să achiziționeze dispozitive pentru eliminarea dioxidului de carbon din aer. Numai un număr limitat de întreprinderi, în special în Elveția, Norvegia și, se preconizează, în Germania, produc deocamdată astfel de dispozitive. Productivitatea unui asemenea dispozitiv este de 400 de mii de tone de dioxid de carbon pe an. Costul unor asemenea dispozitive scade treptat și, potrivit unor date, deja nu mai depășește 1.000-1.500 de dolari. Costul eliminării din atmosferă a unei tone de dioxid de carbon este deocamdată de aproximativ 580 de dolari. Pentru a se ajunge la neutralitatea totală a carbonului trebuie  eliminate aproximativ 20 de miliarde de tone de dioxid de carbon pe an.

Tehnologia Carbon Capture permite să se creeze și unități de producție industriale suplimentare. În principiu, din dioxidul de carbon se pot produce combustibil sintetic, cărbune artificial, poliuretani. Businessul de transportare și eliminare a dioxidului de carbon poate deveni comparabil din punct de vedere financiar cu revalorificarea deșeurilor nucleare.

Însă principalul lucru în dezvoltarea tehnologiei Carbon Capture o constituie transformarea revoluționară petrecută în conștiința omului. Chiar dacă se pornește de la teoria aprobată oficial, conform căreia tocmai omul reprezintă cauza încălzirii climei pe Pământ, pentru salvarea planetei nu este nevoie să se revină la epoca preindustrială, lucru pe care îl și cer, de fapt, „Verzii”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

17 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Mureş: Un bărbat a murit într-un accident în care au fost implicate două autoturisme, la ieşirea din Sighişoara/ Traficul, îngreunat