Noul ministrul francez de interne Bruno Retailleau vrea un referendum pe tema imigraţiei, neconstituţional. El se pronunţă în favoarea modificării Constituţiei. ”Imigraţia nu este o şansă”

Noul ministrul francez de Interne Bruno Retailleau şi-a exprimat în weekend regretul faţă de faptul că în Franţa nu se poate organiza un referendum pe tema imigraţiei, apreciind că ”imigraţia va fi stăpânită doar dacă avem un plan împreună”, relatează AFP.

”Nu putem face în Franţa (…), din nefericire, din motive constituţionale (…), un referendum privind imigraţia. Eu regret acest lucru”, a declarat duminică la LCI Retailleau.

Întrebat dacă personal vrea un asemenea referendum, el a răspuns ”da, de o mie de ori da” şi a notat că ”va trebui mai întâi să revizuim Constituţia” pentru a ”permite o extindere a perimetrului, câmpului în care putem consulta prin referendum”.

Retailleau, intervievat în biroul său din Piaţa Beauvau, şi-a justificat dorinţa unui referendum prin faptul că ”imigraţia este unul dintre fenomenele care a bulversat cel mai mult societatea franceză de 50 de ani, de o jumătate de secol, fără ca francezii să se fi pronunţa vreodată”.

El consideră că ”imigraţia nu este o şansă” şi că ”nu va exista o stăpânire a imigraţiei decât dacă avem un plan împreună”.

El a arătat cu degetul ”un desiş de reguli juridice” şi s-a declarat pregătit să folosească ”toate levierele”, însă a subliniat că este ”respectuos” cu premierul Michel Barnier, care urmesză să-şi prezinte declaraţia de politică generală marţi şi ”va anunţa un anumit număr de măsuri”.

Retailleau citează pista unei prelungiri a duratei maxime a retenţiei persoanelor obligate să părăsească teritoriul francez (OQTF). ”O putem prelungi cu mult, o putem dubla” la 180 de zile, a anunţat el, dar ”asta nu este suficient”.

El a abordat şi subiectul expulzărilor, apreciind că ”trebuie să asigurăm un raport de forţă” pentru a trimite persoanele înapoi în ţările lor de origine, citând ”trei leviere”: acordarea vizei, ajutorul în vederea dezvoltării şi comerţul.

Întrebat dacă este de acord cu o pedeapsă dublă – adică expulzarea sistematică după ispăşirea pedepsei – el a răspuns că ”bineînţeles” că este de acord.

Acest interviu al lui Retailleau a provocat numeroase reacţii pe X.

Prisca Thévenot (Renaissance), fosta purtătoare de cuvânt a Guvernului, a apreciat că se poate ”vorbi despre imigraţie fără denigrarea francezilor care provin din ea”.

”Limba noastră ne permite să facem diferenţa între imigraţia ilegală şi legală. Prima este combătut, a doua de controlat. A nu face distincţie aşterne patul RN (Rassemblement national, extremă dreapta)”, a denunţat ea,

”Care este diferenţa faţă de un ministru de Interne RN?”, întreabă liderul deputaţilor Partidului Socialist (PS, centru-stânga) Boris Vallaud.

Eurodeputata de extremă dreapta Marion Maréchal a salutat aceste declaraţii ”îmbucurătoare”.

”Pedepse duble, acord cu Algeria, societate multiculturală, este dificil să nu fii de acord cu vorbele lui Bruno Retailleau astă seară”, a apreciat ea.

Spargere cu o maşină, cu spatele, la un magazin Louis Vuitton din Paris.100 de articole de lux furate, estimate la 900.000 de euro. Patru suspecţi fugari, căutaţi

Ionuţ Badea este noul director tehnic al Academiei de Fotbal CS Dinamo