Planta ‘buruiană’ ignorată de români, vândută pe sume fabuloase în străinătate

„Iarba porcului” nu necesită tratamente chimice, deoarece nu este afectată de dăunători sau boli, ceea ce o transformă într-un remediu natural extrem de valoros.

Cercetătorul dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare din Buzău dezvăluie că iarba porcului este bogată în Omega 3, având un conținut comparabil cu cel al peștelui.

„În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3. Este foarte bună pentru ficat.” a declarat dr. Vânătoru, conform Adevărul.

În Cipru, grașița este recunoscută pentru proprietățile sale nutritive și este conservată pentru consumul din timpul iernii.

Pe lângă Omega 3, iarba porcului se remarcă și prin conținutul ridicat de vitamina C, putând fi consumată în diverse forme, având multiple beneficii pentru sănătate.

Deoarece este denumită popular „iarba porcului”, mulți români sunt reticenți în a o consuma, percepând-o ca o simplă buruiană.

Dr. Vânătoru subliniază că, dacă oamenii reușesc să depășească această percepție, vor descoperi nu doar gustul plăcut al frunzelor, ci și beneficiile semnificative ale acestei plante.

Specialistul a mai declarat:„Nu are un gust rău, însă oamenii sunt reticenţi faţă de ea pentru că o văd ca o buruiană şi mai ales că a căpătat această denumire populară de iarba porcului. Au reţinere deocamdată, dar dacă trec de această barieră, au curaj să guste câteva frunze, îşi dau seama că au în faţă o plantă deosebită.”

 

Hidrologii au emis Cod Portocaliu și Galben de inundații în zece județe din țara / Hara zonelor vizate

Trecerea Dunării cu feribotul, suspendată temporar la PTF Bechet, din cauza vântului puternic