România, în picaj la capitolul ‘vaccinare’. Dr. Emilian Popovici: ‘Suntem într-o zonă de vulnerabilitate destul de accentuată’

În cadrul conferinței ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizată de DC Media Grup, Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a vorbit despre rata de vaccinare și de acoperire vaccinală tot mai precară în România.

Medicul susține că, din păcate, în România, și nu numai, acoperirea vaccinală la copii a scăzut, iar la adulți situația este și mai dramatică.  „În primul rând, din cauza părinților care au început să refuze vaccinarea. Unele vaccinuri și unii părinți, desigur. Consecința sunt epidemiile cu care ne-am confruntat și noi, dar și alte state europene“, a afirmat medicul.

 

Adulții, tot mai neglijenți la capitolul ‘vaccinare’

Dr. Emilian Popovici trage un semnal de alarmă și spune că dacă rata de acoperire vaccinală nu este suficient de ridicată, imunitatea colectivă scade și devine nefuncțională.

„În România, vorbim de acea epidemie aproape fără sfârșit de rujeolă, care a avut ca și consecințe multe decese, multe internări și multă suferință. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu avem varianta C la vaccinare. Avem A și B. Varianta A este cea în care se vaccinează și incidența bolii scade, iar varianta B este cea în care nu se vaccinează copiii și ne confruntăm din nou cu manifestări epidemice. Altă variantă nu există.

La ora actuală, în România se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale la vaccinurile din programul național de imunizări la copil. La unele vaccinuri, observăm că după prima doză, acoperirea vaccinală este de 60-70%. Dacă ne raportăm la faptul că de la 80-90% în sus imunitatea colectivă devine funcțională, ne dăm seama că suntem într-o zonă de vulnerabilitate destul de accentuată.

Și nu vorbim doar de vaccinarea anti-rujeolică, ci și de vaccinarea anti-difterică, precum și de celelalte vaccinări. În afară de BCG, unde vaccinarea se menține bună spre foarte bună, restul vaccinurilor prezintă probleme. Dacă aici acoperirea vaccinală este deficitară (n.r. la copii), ne dăm seama că la adulți problema este și mai gravă“, a explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie la DC News.

Casă din Suceava distrusă într-un incendiu provocat intenționat

Rusia va fi izolată de ziduri înalte de beton: După Finlanda, încă o țară a luat decizia să fortifice granița