Negrescu a detaliat trei scenarii posibile privind aderarea României la Schengen:
- Scenariul optimist – un vot la nivel tehnic în perioada imediat următoare, România profitând de contextul post-electoral, similar cu experiența Olandei.
- Scenariul precaut – un vot în decembrie sau în 2025, cu speranța că viitorul guvern va fi format din partide pro-europene, printre care și social-democrații, care au susținut constant aderarea.
- Scenariul negativ – formarea unei coaliții anti-europene și pro-ruse, care s-ar opune în mod categoric aderării României la Schengen.
Negrescu și-a exprimat optimismul cu privire la șansele României de a adera complet la zona Schengen și a subliniat că va continua demersurile, la fel cum a făcut-o și anul trecut, când Parlamentul European a avut un rol crucial în susținerea acestui obiectiv.
„La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele bune obținute de România în urma implementării proiectelor pilot de securizare a frontierelor și accederea la air-Schengen. De această dată, însă, realizarea acestei ținte necesită sprijinul total al partenerilor europeni, fără de care ar fi dificil să obținem consensul dorit”, a subliniat Negrescu. El a atras atenția și asupra riscurilor legate de pozițiile altor state membre, care ar putea fi influențate de forțe politice anti-europene sau de propriile contexte electorale și politice.
Europarlamentarul a subliniat importanța unei colaborări strânse la nivel european pentru atingerea acestui obiectiv esențial pentru România.