Cel puţin două atacuri israeliene au vizat suburbiile sudice ale Beirutului. Trei rachete trase din Liban au aterizat în Israel

Cel puţin două explozii au lovit suburbiile sudice ale Beirutului luni seara, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate, atacul intervenind după ce Israelul avertizase populaţia să evacueze aceste zone considerate fiefuri ale mişcării pro-iraniene Hezbollah. La rândul lor, reporterii Reuters au văzut două flash-uri de lumină şi au auzit explozii puternice provenind din cartier. Pe de altă parte, trei rachete au fost lansate din Liban spre Shtula, luni seară, declanşând sirenele în comunităţile israeliene de la frontieră. Rachetele au aterizat toate în zone deschise, potrivit presei israeliene.

Hezbollah a emis o declaraţie după miezul nopţii, afirmând că a vizat mişcările de trupe israeliene din apropierea localităţilor de frontieră libaneze. Cu toate acestea, nu au existat rapoarte confirmate conform cărora Israelul ar fi lansat mult aşteptata operaţiune terestră, iar armata israeliană nu a comentat încă această chestiune, scrie The Times of Israel.

Armata israeliană avertizase cu o oră mai devreme că va lovi anumite clădiri din suburbiile sudice ale Beirutului, de obicei dens populate, afirmând că gruparea armată Hezbollah le folosea ca facilităţi.

Mulţi locuitori au fugit deja din zonă în ultimele zile după o intensificare a loviturilor israeliene, dar au ajuns să doarmă pe străzile oraşului deoarece adăposturile erau pline.

Familiile au declarat pentru Reuters că au avut dificultăţi în a găsi taxiuri care să le scoată suficient de repede din cartier, după avertismentul Israelului de luni seara.

Temerile privind o invazie terestră au crescut luni, trupele libaneze retrăgându-se de la graniţa cu Israelul, iar un oficial american a declarat că soldaţii israelieni par pregătiţi să intre în Liban.

Potrivit The Times of Israel, cabinetul israelian de securitate a aprobat următoarea fază a războiului împotriva Hezbollah în Liban, fiind vorba probabil ofensiva terestră atât de mediatizată.

Site-ul de ştiri Ynet a relatat că, în timpul discuţiilor din cabinetul de securitate, unii miniştri au criticat scurgerile de informaţii despre operaţiune care au venit dinspre oficialii americani după ce Israelul a informat Washingtonul despre planurile sale.

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea că, deşi o invazie terestră israeliană în Liban se anunţă ca o acţiune temporară şi limitată, aceasta s-ar putea transforma ulterior în „ceva mai mare şi pe termen mai lung”, a relatat publicaţia Axios. Oficialii Casei Albe ar fi avertizat Israelul că o operaţiune terestră va spori sprijinul pentru Hezbollah în rândul publicului libanez.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat luni în cadrul briefingului zilnic: „Recunoaştem că, uneori, presiunea militară poate permite diplomaţia. Acest lucru este adevărat. De asemenea, este adevărat că presiunea militară poate duce la erori de calcul. Poate duce la consecinţe neintenţionate”, scrie The Times of Israel.

 

BREAKING Forțele israeliene au invadat Libanul. Armata libaneză s-a retras de la graniță / Hezbollah contraatacă cu salve de rachete / Update

UPDATE – Explozii puternice într-un cartier din sudul Beirutului. Trupele libaneze se retrag la 5 km de graniţa Libanului cu Israelul, pe fondul temerilor lansării iminente a unei invazii terestre. Hezbollah ripostează trăgând trei rachete în Israel