UPDATE – Ambasadorul României în SUA: De astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver. Primii români vor putea călători fără vize în SUA, probabil, în prima parte a anului viitor – VIDEO

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru anunţă marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. ”Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, afirmă Muraru, care apreciază că din prima parte a anului viitor, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite. Muraru a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis, ultimelor două guverne, instituţiilor publice, coordonatorului naţional pentru Visa Waiver, Parlamentului; zecilor de companii private care au sprijinit demersul , asociaţiei de afaceri româno-americane, instituţiilor media care au promovat campania publică pentru îndeplinirea condiţiilor în vederea includerii în program.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.
El precizează că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.
 
”Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, subliniază ambasadorul.
”Când am sosit acum mai bine de trei ani în America, am promis, împotriva oricăror predicţii contrare, să-mi dedic toată energia pentru a vedea acest proiect finalizat. Ii mulţumesc lui Dumnezeu. Sunt recunoscător Preşedintelui pentru încrederea cu care m-a învestit şi familiei mele pentru sprijinul nepreţuit! Eliminarea vizelor pentru Statele Unite este cea mai bună recunoaştere a unei solidarităţi ireversibile dintre români şi americani”, a adăugat Muraru.

El declară că pentru această reuşită au muncit foarte mulţi oameni.

”Mulţumesc administraţiei romaneşti – ultimelor două guverne, instituţiilor publice, coordonatorului naţional pentru Visa Waiver, care a făcut o treabă extraordinară, Parlamentului; mă înclin în faţa zecilor de companii private care au sprijinit demersul nostru, asociaţiei de afaceri româno-americane, instituţiilor media care au promovat campania publică, colegelor şi colegilor din ambasada mea, fiecăruia în parte pentru pasiunea cu care au lucrat. Le sunt recunoscător în mod special prietenilor noştri americani – fără de care acest rezultat nu ar fi putut fi obţinut – începând cu ambasada SUA de la Bucureşti şi ambasadoarei americane, care au făcut un efort uriaş, Departamentul Securităţii Naţionale şi secretarul său, Departamentul de Stat, membrii Congresului care au semnalat nevoia ca România să se alăture programului de scutire de vize. Dar cel mai mare merit îl au chiar românii, care – prin opţiunile lor clare, prin parcursul pe care l-au imprimat patriei lor, prin ambiţia de a putea călători liber în ţara cu care cei mai mulţi dintre ei se simt aliniaţi ca valori şi cu care statul român împărtăşeşte o robustă alianţă de securitate – ei, românii, au obţinut acest statut”, a afirmat ambasadorul român la Washington.

Conform lui Muraru, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

”A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei ţări. Vor exista beneficii importante pentru noi”, notează Andrei Muraru.

 

Constanţa: Locuinţe inundate, copaci căzuţi, circulaţie îngreunată pe porţiuni ale DN 22 şi DN 2A din cauza ploii

MedLife finalizează achiziţia grupului Antares Clinic