China foloseşte semnalele sateliţilor pentru a detecta avioanele invizibile

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să folosească cu succes, în timpul unui experiment derulat în Marea Chinei de Sud, semnalele unui satelit Starlink, pentru a detecta un aparat de zbor invizibil.

Pentru a simula o aeronavă invizibilă, cercetătorii au folosit o dronă DJI Phantom 4 Pro, a cărei secţiune transversală este similară cu cea a avioanelor de luptă invizibile.

Însă, în loc să se bazeze pe emisiile radar tradiţionale de la sol, drona a fost detectată prin analizarea semnalelor electromagnetice de la un satelit Starlink care trecea deasupra Filipinelor.

Metoda de detectare se bazează pe „împrăştierea directă”, în care un obiect precum un avion sau o dronă provoacă mici perturbări ale undelor electromagnetice, ce sunt analizate pentru a determina coordonatele obiectului.

Pentru analizarea semnalelor, cercetătorii au folosit un algoritm secret şi un cip de înaltă performanţă nespecificat, în condiţiile în care Statele Unite au impus restricţii privind exporturile tehnologiilor avansate către China.

Tehnica folosită mai are nevoie de perfecţionare înainte de a putea fi utilizată în scopuri militare, însă potenţialul este evident, mai ales în contextul în care doar Starlink are peste 6.000 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului şi nu este singura companie care operează astfel de constelaţii.

Rusia testează la nivel naţional sisteleme de avertizare publică în caz de urgenţă

Liga Campionilor: Borussia Dortmund a zdrobit Celtic Glasgow, scor 7-1 / FC Barcelona trecut de Young Boys, scor 5-0 / Victorii pentru Inter Milano şi Manchester City