Angajatori din domeniul apei şi epurării fără autorizaţii SSM, cu locuri de muncă periculoase, nesemnalizate

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, în perioada 17-20 septembrie 2024 au fost desfăşurate verificări ce au vizat modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă şi a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile „Captarea, tratarea şi distribuţia apei” şi „Colectarea şi epurarea apelor uzate”.

„Au fost controlaţi 16 agenţi economici din judeţul Buzău. S-au aplicat 29 sancţiuni contravenţionale (4 amenzi în valoare de 24.000 lei şi 25 avertismente) şi au fost dispuse un număr de 78 măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă”, informează ITM.

Printre obiectivele campaniei desfăşurate deITM s-a numărat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte cunoaşterea riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire profesională şi a pericolelor iminente ce pot apărea în activitatea desfăşurată la locurile de muncă.

„Neconformităţi constatate: lipsa organizării activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere SSM (certificat constatator eliberat de ITM); lipsa examenului medical periodic – medicina muncii; întocmire incompletă a documentelor în domeniul SSM; locuri de muncă cu risc de accidentare ridicat nesemnalizate corespunzător; nerespectare prevederi legale în ceea ce priveşte conţinutul dosarelor de personal; neplată drepturi băneşti pentru ore prestate suplimentar sau în timpul sărbătorilor legale; nerespectare prevederi legale referitoare la timpul de muncă şi odihnă şi evidenţa timpului de muncă”, a transmis sursa citată de Agerpres.

În continuare, inspectorii de muncă din cadrul ITM vor monitoriza modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în timpul campaniei de către angajatorii controlaţi, precum şi modul de respectare a prevederilor legale în vigoare în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Fotbal: Borussia Dortmund a realizat scorul serii în Liga Campionilor, 7-1 cu Celtic

Razii de amploare la nivel național: poliţiştii au descins în zori la peste 100 de traficanți, evazioniști și alți infractori