A fost destructurată cea mai mare rețea de trafic de migranți din America Centrală. Era compusă din polițiști activi și retrași

Guatemala a fost o ţară de tranzit majoră de zeci de ani pentru migranţii din America Latină şi nu numai, în timp ce călătoresc spre nord, până la graniţa Mexicului cu Statele Unite.

Ministrul a spus că doi dintre ofiţerii de poliţie reţinuţi au fost pensionaţi, iar alţi 11 civili au fost, de asemenea, arestaţi sub acuzaţii, inclusiv spălare de bani în numele unei organizaţii cunoscute sub numele de ”Los Rs”.

Autorităţile din Guatemala au spus că grupul a operat de câţiva ani, acumulând milioane de quetzali, moneda locală.

”Această organizaţie a folosit agenţi de poliţie, corupându-i pentru a garanta traiectoria persoanelor pe care le traficau în toată ţara”, a spus Jimenez într-un mesaj video.

Ministerul de Interne a remarcat că arestarea anterioară a două persoane care transportau ilegal 10 migranţi din Uzbekistan prin Guatemala a dus la operaţiunea care, în cele din urmă, a demontat reţeaua.

Au fost ridicate patru vehicule, o armă de foc şi numerar, a adăugat ministerul într-un comunicat. Instituţia nu a dezvăluit de unde provin migranţii care au fost introduşi ilegal şi nici unde vor fi trimişi.

Ambasada SUA din Guatemala şi Departamentul pentru Securitate Internă au colaborat la investigaţie, a adăugat Jimenez.

Ambasada SUA a anunţat pe X că reţeaua de trafic de persoane a exploatat aproape 10.000 de migranţi.

În august, Panama a lansat zboruri de deportare a migranţilor finanţate de SUA, în timp ce Washingtonul încearcă să stopeze fluxul de persoane care călătoresc la graniţa de sud, mulţi căutând condiţii economice şi securitate mai bune.

În aceeaşi lună, autorităţile guatemalene şi americane au anunţat dezmembrarea în comun a unei alte reţele de trafic de persoane cu legături cu decesul, în 2022, a 53 de migranţi prinşi într-un camion înăbuşit în Texas.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Imaginile confirmă: Ucraina a dat Rusiei una dintre cele mai puternice lovituri înregistrate până în prezent, de la începutul războiului

Se lansează a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024