Sărbătorile zilei din 3 octombrie 2024 – Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Sărbătorile zilei din 3 octombrie 2024 – Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Ortodoxe

Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Greco-catolice

Sf. ep. Dionisie Areopagitul; Fer. Ignaţiu Bogdánffy

Romano-catolice

Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.

S-a născut în Atena, din părinţi necredincioşi, într-o familie bogată. A primit o educaţie deosebită, pe care a desăvârşit-o în Egipt.

În Egipt „însă a fost o zi în care soarele, nerăbdând să vadă pe Domnul Iisus Hristos răstignit pe cruce, pentru mântuirea noastră, la amiază s-a întunecat şi lumina şi-a ascuns-o vreme de trei ceasuri. Iar Dionisie, mirându-se, a zis: ‘Sau Dumnezeu, Ziditorul lumii, pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte’.

Acestea le-a grăit din duhul lui Dumnezeu pentru patima Stăpânului, iar nu după învăţătura înţelepciunii veacului acesta. Apoi, întorcându-se în Atena, s-a căsătorit şi, ca primul dintre ai săi, fiind de neam bun, cârmuia cetatea şi poporul cu multă pricepere şi cinste”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Dionisie a crezut în Hristos în urma predicii Sfântului Apostol Pavel susţinută în Areopag, în care Sfântul Pavel arăta că Dumnezeu cel necunoscut pe care atenienii îl cinsteau alături de ceilalţi zei a venit (Fapte 17, 34). El S-a născut din Preacurata şi pururea Fecioara Maria şi pentru mântuirea oamenilor a răbdat pironirea pe cruce; a cărui pătimire, soarele, neputând s-o vadă, s-a întunecat şi nu s-a mai văzut lumina lui în lume vreme de trei ceasuri.

Acest Dumnezeu a înviat din morţi şi S-a suit la ceruri.

Aducându-şi aminte Dionisie de întunericul care a cuprins tot pământul, „despre care i-a spus şi Sfântul Pavel, îndată a crezut că Mântuitorul într-acea vreme a pătimit în trup omenesc şi şi-a deschis mintea şi inima spre cunoştinţa necunoscutului Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru că l-a luminat pe el lumina darului lui Dumnezeu şi a rugat pe Apostolul Pavel să se roage lui Dumnezeu pentru dînsul, ca să-i fie milostiv şi să-l numere şi pe el între robii Săi”. (Vieţile Sfinţilor)

S-a botezat apoi împreună cu familia şi cu toată casa sa.

Trei ani i-a urmat lui Pavel, oriunde mergea, şi de la el a învăţat tainele lui Dumnezeu, ceea ce se dovedeşte din scrierile sale. După aceasta, a fost aşezat episcop de Sfântul Apostol Pavel şi de la Tesalonic a fost trimis la Atena, ca acolo să poarte grijă de mântuirea omenească.

În Atena, a extins Biserica lui Dumnezeu, începută de Sfântul Apostol Pavel. Dar, precum ceilalţi apostoli, tot aşa şi Sfântul Dionisie dorea să propovăduiască Sfânta Evanghelie şi prin alte ţări şi să pătimească până la sânge pentru numele lui Hristos, precum a pătimit şi Apostolul Pavel, învăţătorul său, care a suferit şi a murit la Roma, chinuit de Nero, pentru credinţa în Hristos.

Aşezând alt episcop în locul său la Atena, el s-a dus la Roma, unde Sfântul Clement, episcopul Romei, l-a primit cu bucurie. De acolo a plecat în Galia. La Paris, din milostenia ce o dădeau credincioşii, a zidit o biserică.

În următoarea prigoană ridicată împotriva creştinilor, după cea declanşată de Nero, Sfântul Dionisie a fost chinuit şi omorât.

Sfântul Dionisie Areopagitul este autorul unor opere care în literatura de specialitate se numesc „Corpus areopagiticum”. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt patru tratate: „Despre numirile dumnezeieşti sau Despre numele divine”; „Despre teologia mistică”; „Despre ierarhia cerească”; „Despre ierarhia bisericească”. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Târgul Pâinii este organizat sâmbătă şi duminică, la Muzeul Satului

VIDEO Israelul anunță eliminarea liderului Hamas din Fâșia Gaza, Rawhi Mushtaha