FOTO Mister vechi de 130 de ani, dezvăluit în doar 5 minute de căutare: ‘Era ca și cum epava voia să fie găsită’

Remorcherul cu aburi din lemn s-a scufundat în 1895, iar de atunci locul în care se află a fost eludat de oameni. Cu decenii în urmă, un club local de scufundări a oferit chiar și o recompensă de 500 de dolari pentru găsirea sa., conform Usa Today.

Cu mulți ani înainte de misiunea lor, cei doi istorici marinari de la Wisconsin Underwater Archeology Association au colectat documente istorice despre remorcherul cu aburi, precum și raportul despre epavă întocmit de căpitanul navei Evenson. Rapoartele i-au ajutat să-și restrângă căutarea la câteva mile nord-est de Algoma, Wisconsin.

Când Baillod și Jaeck au ajuns la locul căutării în acea dimineață, valurile lacului Michigan erau agitate – aproape prea agitate pentru a putea folosi echipamentul lor sonar. Și și-au dat seama că apa era cu aproximativ 5 metri mai adâncă decât credeau ei. Cei doi au virat spre sud, îndreptând pupa spre valuri, și s-au dus sub punte pentru a-și regândi grila de căutare.

Cinci minute mai târziu, la aproximativ 400 de metri de grila de căutare, pe ecran a apărut un cazan imens cu aburi.

content-image

Baillod și Jaeck s-au întors unul spre celălalt, ambii „uimiți”.

„Era ca și cum epava voia să fie găsită”, a spus Baillod.

Rămășițele lui John Evenson, un remorcher cu aburi din lemn construit în Milwaukee, se aflau la 8 km nord-est de Algoma, la 50 de metri sub apă.

După ce au reperat vasul, istoricii din domeniul maritim au desfășurat un vehicul operat de la distanță, care a scos la iveală elicea uriașă a remorcherului, motorul cu aburi și patul coca care conținea majoritatea utilajelor navei, oferind o privire asupra tehnologiei cu aburi utilizate la sfârșitul anilor 1800.

Aceasta pune în lumină un moment din istoria orașului Milwaukee, precum și a comitatului Door, a declarat Baillod.

content-image

Remorcherul cu aburi și omul pe care îl onorează au fost în mintea lui Baillod timp de decenii.

John Evenson a fost un om important în comunitatea maritimă din Milwaukee la sfârșitul anilor 1800, a explicat Baillod. El a fost căpitanul stației de salvare U.S. Life-Saving Service Station în anii 1870 și ’80.

A murit când avea 40 de ani, lăsând în urmă o soție și trei copii.

Remorcherul, construit de Evenson în Milwaukee în 1884, a fost vândut lui George Spear, care l-a mutat în Door County pentru a putea fi folosit în comerțul cu cherestea pentru a remorca plute de bușteni. A fost achiziționat în 1890 de frații John și Alexander Laurie pentru a tracta nave și barje, sau șalupe pline cu piatră de la carierele din apropiere, în Green Bay și Sturgeon Bay. John Laurie era căpitan atunci când Evenson s-a scufundat.

content-image

În după-amiaza zilei de 5 iunie 1895, în timp ce ajuta barja cu aburi I.W. Stephenson să intre în canalul Sturgeon Bay Ship, John Evenson s-a apropiat prea mult în timp ce atașa un cablu și a fost lovit de Stephenson. Remorcherul s-a răsturnat și s-a scufundat imediat. Patru membri ai echipajului au fost salvați. Martin Boswell, pompierul remorcherului, se afla sub punte și s-a scufundat odată cu nava.

Aceasta nu este prima dată când Baillod și Jaeck fac descoperiri semnificative.

În 2023, ei au localizat rămășițele intacte ale goeletei de canal Trinidad, de 138 de picioare, în largul Algoma. Goeleta s-a scufundat la 5 mai 1881, după ce a avut o scurgere, îndreptându-se spre sud, spre Milwaukee. Nu s-au pierdut vieți omenești, cu excepția mascotei vasului – un câine din Newfoundland care dormea într-o cabină.

Trinidad a fost una dintre cele 13 epave descoperite anul trecut în apele Lacului Michigan din Wisconsin, depășind recordurile anilor anteriori.

La începutul acestui an, cei doi au descoperit vasul Margaret A. Muir. Goeleta cu trei catarge de 130 de picioare s-a scufundat pe 30 septembrie 1893, după ce a luat apă de la un val masiv. Rămășițele se află, de asemenea, în largul orașului Algoma.

Chiar și după trei decenii, găsirea unei noi epave precum John Evenson este specială.

„Nu se demodează niciodată”, a spus Baillod. „Este întotdeauna interesant”.

content-image

Candidatura independentă a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale a fost înregistrată de BEC

Alege o ușă de garaj de la Alexiana – iată de ce să faci o astfel de alegere