‘Nervozitatea’ din Orientul Mijlociu a scumpit petrolul. Care sunt previziunile experților

„Întrebarea pentru petrol acum este dacă infrastructura energetică a Iranului va fi în vizorul Israelului”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piață la IG, citat de Reuters, care pune fluctuațiile pe tema ‘nervozității’ cauzate de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu, unde Israelul se află în conflict cu Hamas, Hezbollah și Iran.

„De aici înainte, este un joc de așteptare pentru a vedea care va fi răspunsul israelian”, a afirmat analistul pieței IG Tony Sycamore. „Mă îndoiesc că Israelul va viza infrastructura petrolieră iraniană, deoarece o astfel de mișcare ar putea duce prețul petrolului spre 80 de dolari, ceea ce ar fi perceput negativ de aliații Israelului, care fac eforturi semnificative împotriva inflației”, a adăugat Sycamore.

Prețurile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 94 de cenți, ajungând la 74,84 dolari pe baril la ora 06:15 GMT. De asemenea, contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 99 de cenți, atingând 71,09 dolari.

Motive de optimism

Între timp, stocurile americane de țiței au crescut cu 3,9 milioane de barili până la 417 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 27 septembrie, conform datelor furnizate de Energy Information Administration. Aceasta este o creștere semnificativă comparativ cu așteptările unui sondaj Reuters care anticipa o scădere de 1,3 milioane de barili.

„Creșterea stocurilor americane oferă dovezi că piața este bine aprovizionată și poate rezista oricăror perturbări”, au declarat analiștii ANZ (Australia and New Zealand Banking Group) într-o notă, citată de aceeași sursă.

Unii investitori rămân optimiști, deoarece livrările globale de țiței nu au fost încă afectate de tulburările din principala regiune producătoare și capacitatea neutilizată a OPEC contribuie la temperarea îngrijorărilor. „După atacul din Iran, prețurile pot rămâne ridicate sau mai volatile pentru o perioadă mai lungă; totuși, există suficientă producție și ofertă pe piață”, a declarat Jim Simpson, director executiv al East Daley Analytics.

OPEC dispune de suficientă capacitate rezervată pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării iraniene în cazul în care Israelul distruge instalațiile acestei țări. Cu toate acestea, comercianții se tem că grupul producătorilor ar putea întâmpina dificultăți dacă Iranul ar riposta prin atacuri asupra instalațiilor vecinilor săi din Golf. „Capacitatea efectiv disponibilă ar putea fi mult mai mică dacă vor avea loc noi atacuri asupra infrastructurii energetice a țărilor din regiune”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Decretele semnate de Președintele României pe 3 octombrie 2024

Se introduce un nou sistem de plăți în România: BLIK funcționează fără card și poate fi utilizat oriunde