Ucraina primește peste o treime din muniția cehă – Cât timp va continua ajutorul militar

Iniţiativa, lansată în februarie, constă în achiziţionarea surplusului de muniţie de calibru 155 şi 152 milimetri din ţări din afara UE pentru aprovizionarea armatei ucrainene.

„Aceasta are un efect pozitiv asupra consolidării capacităţilor noastre de apărare”, a spus Zvarîci portalului informaţional ceh, adăugând că negociază cu Ministerul ceh al Apărării posibilitatea extinderii acestei iniţiative în materie de armament pentru ca livrările să continue şi în 2025 şi pentru a sprijini investiţiile în sectorul de apărare ucrainean.

„Ucraina şi-a sporit capacităţile, dar avem nevoie de resurse financiare pentru a le dezvolta în continuare şi pentru a avea capacitatea de a produce muniţii de calibru mai mic”, a spus diplomatul.

Calibrul 155 mm este calibrul standard pentru proiectilele de artilerie ale NATO utilizate în multe tunuri de câmp şi obuziere, în timp ce calibrul 152 mm este calibrul utilizat de ţările din fostul bloc sovietic.

Până în prezent, 15 ţări au contribuit financiar la această iniţiativă, coordonată de cehi, danezi şi olandezi, însă alte detalii, cum ar fi ţările care sunt de acord să îşi vândă surplusul de arme Ucrainei, nu au fost dezvăluite publicului.

Grupul ceh de armament CSG, principala companie de armament din ţară şi partener în cadrul iniţiativei, a afirmat într-un comunicat la sfârşitul lunii august că nu este uşor de procurat astfel de muniţie de infanterie pentru Ucraina.

„Singura soluţie reală la situaţia dezamăgitoare în aprovizionarea cu muniţie de calibru mare nu doar a Ucrainei, ci şi a statelor membre NATO, este creşterea capacităţilor de producţie europene”, ceea ce va duce la o stabilizare a preţului atât de necesară pentru acest produs strategic, a declarat CSG la vremea respectivă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un bărbat din București a țepuit o bancă cu 180.000 de lei

Se complică ecuația pe frontul din Ucraina: Apare un ‘coridor aerian’ pentru rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acțiune