Uniunea Europeană dă Ungaria în judecată la CJUE cu privire la legea ”suveranităţii” lui Orban

Comisia Europeană (CE) anunţă joi că dă Ungaria – care deţine preşedinţia Consiliului UE – în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi că contestă o lege controversată a ”suveranităţii” adoptată la sfârşitul lui 2023, un text iniţiat de către premierul naţionalist Viktor Orban care ”încalcă” dreptul european, consideră Bruxellesul relatează AFP.

Această lege – care prevede pedepse cu închisoarea – creează o Autoritate de Supravefgere menită să prevină ”amestecuri străine” în procesul electoral şi ”să protejeze suveranitatea” Ungariei.

ONG-uri şi critici ai lui Viktor Orban o denunţă drept o ofensivă menită să pună căluş opoziţiei.

Comisia Europeană îşi exprima în februarie ”îngrijorările serioase” cu privire la acest subiect şi a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei, căria i-a trimis o scrisoare de avertisemnt cu privire la încălcarea dreptului UE.

Guvernul ungar a ameninţat că nu va da înapoi, într-un nou episod al unor tensiuni recurente între Viktor Orban şi partenerii săi din UE.

”BIROU INDEPENDENT  AL PROTECŢIEI SUVERANITĂŢII”

Budapesta acuză cu regularitate Bruxellesul şi ”diverse organizţaii” străine – mai ales americane – de ”distribuirea a miliarde de euro” opoziţiei cu scopul de a ”influenţa alegerea alegătorilor”.

Acest pachet legislativ ungar – implementat odată cu apropierea alegerilor europene şi municipale din iunie 2024 – înfiinţează un ”Birou Independent al Protecţiei Suveranitţii” cu misiunea de a ”ancheta” ”atacuri ilegale” care ameninţă securitatea naţională.

El vizează activităţile organizaţiilor care beneficiază de finaţare străină.

Mai multe ONG-uri de apărarea drepturilor omului, între care şi Amnesty International (AI), acuză Guvernul Orban de faptul că vrea ”să reducă la trăcere vocile critice” şi estimează că pot fi luaţi drept ţintă ”jurnalişti, antreprenori, sindicate, biserici şi municipalităţi”.

Statele Unite s-au declatrat ”îngrijorate” de o ”lege incompatibilă cu valorile noastre comune ale democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept”, care dotează Guvernul Orban cu ”instrumente draconice care pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi persoanele ale căror opinii nu sunt împărtăşite de partidul aflat la putere” al lui Viktor Orban Fidesz.

Descinderi în mai multe judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 13 milioane de lei/ Cincisprezece persoane, urmărite penal/ Iniţial, doar patru suspecţi au fost puşi sub acuzare

BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăţi instant Blik Romania