Marin Karmitz, invitat de onoare la Les Films de Cannes à Bucarest, pentru a celebra 50 de ani de la înfiinţarea companiei mk2

Marin Karmitz, unul dintre cei mai influenţi producători, regizori şi distribuitori de film din Europa, va fi invitatul de onoare la cea de-a 15-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest. El va fi prezent la festival în perioada 27-29 octombrie, împreună cu cei doi fii ai săi, Nathanaël şi Elisha Karmitz, şi va participa la proiecţii şi sesiuni Q&A.

Les Films de Cannes à Bucarest îi dedică o retrospectivă pentru a marca 50 de ani de mk2, una dintre cele mai mari şi importante companii de producţie, distribuţie şi operare de cinematografe. Fondată de Marin Karmitz în 1974 şi condusă acum de cei doi fii ai săi, mk2 se remarcă atât prin rolul său în producţia şi distribuţia (în Franţa şi la nivel internaţional, ca agenţie de vânzări) de filme de autor, cât şi prin vasta sa reţea de cinematografe, inclusiv unele dintre cele mai populare săli de cinema din Paris (cum ar fi mk2 Bibliothèque şi mk2 Quai de Seine) şi din Spania.

Născut la Bucureşti în octombrie 1938, Marin Karmitz este recunoscut în mod deosebit pentru contribuţiile sale semnificative la cinematografia de autor. Pentru filmele pe care le-a regizat sau produs, Marin Karmitz a primit peste 150 de premii şi nominalizări la marile festivaluri de film din lume.

A câştigat cinci Palme d’Or, trei premii Leul de Aur, un Urs de Aur, a avut trei nominalizări la Oscar şi 25 de premii César.

Retrospectiva 50 de ani mk2

La cea de-a 15-a ediţie a festivalului vor fi proiectate două lungmetraje regizate de Marin Karmitz – Camarades (1970) şi Coup pour Coup (1972), precum şi două scurtmetraje regizate de el: Nuit, Noire Calcutta (1964), după un scenariu de Marguerite Duras, şi Comédie (1966), co-regizat cu Samuel Beckett, într-o versiune restaurată recent în 4K.

Documentarul Souviens toi du futur !, regizat de Romain Goupil, un portret intim al lui Marin Karmitz prin prisma pasiunii sale pentru fotografie, va fi prezentat în premieră în România, ca parte în retrospectivă. Filmul va fi proiectat cu puţin timp înainte de Les Films de Cannes à Bucarest şi la Institutul Lumière din Lyon.

Mai multe alte filme emblematice din catalogul mk2 vor completa retrospectiva. „Quatre nuits d’un rêveur” (regizat de Robert Bresson), recent restaurat în 4K şi prezentat în secţiunea Cannes Classics anul acesta, restaurarea în 4K a filmului „Taste of Cherry” (regizat de Abbas Kiarostami), produs de Marin Karmitz şi câştigător al Palme d’Or în 1997 sau „O vară de neuitat” (regizat de Lucian Pintilie), de asemenea produs de Marin Karmitz.

Filmele prezentate la Cannes 2024 şi vândute internaţional de mk2 vor fi, de asemenea, proiectate ca parte a retrospectivei. Printre acestea se numără Caught by the Tides de Jia Zhang-Ke (Competiţie), Marcello Mio de Christophe Honoré (Competiţie) şi Les Fantômes, de Jonathan Millet (film de deschidere – secţiunea Semaine de la Critique), toate trei foarte bine primite la Cannes anul acesta. Les Fantômes, de Jonathan Millet, va fi proiectat în premieră naţională în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Proiecţiile din cadrul restrospectivei 50 de ani mk2 sunt programate începând cu 27 octombrie şi până la finalul ediţiei de festival.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest revine între 25 octombrie şi 3 noiembrie. În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cineplexx Băneasa, Cinema Muzeul Ţăranului şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. În ţară, festivalul va avea ediţii locale în Timişoara, Cluj, Iaşi şi Arad. Programul complet, informaţii despre filme, evenimente conexe şi invitaţi vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro şi pe conturile de Facebook şi Instagram. Biletele vor fi puse în vânzare prin reţeaua Eventbook.

Filmele Caught by the Tides şi Marcello Mio sunt distribuite în România de Independenţa Film. „Les Fantômes/Fantomele din Umbră” va fi distribuit de Transilvania Films.

BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăţi instant Blik Romania

VIDEO Cele 20 de solicitări ale lui Nicușor Dan pentru candidații la prezidențiale și parlamentare