Anunț de ultimă oră la Ministerul Muncii pentru sinistrații din Galați: Se virează banii de la Guvern

În urma inundațiilor din perioada 14-15 septembrie 2024, 30 de primării din județul Galați au înregistrat pagube semnificative, iar iar locuințele, anexele gospodărești și infrastructura au fost deteriorate în mod semnificativ.

Comisiile de evaluare a pagubelor au stabilit că 725 de locuințe și 593 de anexe au un grad de afectare de până la 20%, 860 de locuințe și 510 anexe sunt afectate în proporție de 20% până la 40%, 773 de locuințe și 527 de anexe cu grad de afectare între 40% și 60%, 684 de locuințe și 403 de anexe sunt afectate între 60% și 80%, iar 900 de locuințe și 1116 anexe sunt grav afectate, cu un grad de distrugere între 80% și 100%.

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat promovarea unui act normativ prin care să se acorde un sprijin financiar corespunzător fiecărei gospodării afectate, proporțional cu gradul de distrugere constatat.

„Am solicitat Guvernului promovarea unui act normativ care să ofere un sprijin financiar adecvat, raportat la gradul de afectare a fiecărei gospodării. Nu vorbim doar despre refacerea unor clădiri, ci despre refacerea vieților oamenilor care au pierdut o parte din stabilitatea și siguranța lor”, a declarat Andreea-Anamaria Naggar.

Pe lângă gospodării, comisiile au evaluat și agenții economici, precum și instituțiile socio-culturale afectate de inundații, fiind constituite fișe de evaluare pentru 167 de agenți economici și 60 de instituții publice.

Ajutoarele suplimentare în valoare de 15.000 de lei pentru familiile afectate de inundații din județele Galați și Vaslui ajung la beneficiari începând de luni, 7 octombrie, a anunțat vineri Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii anunță că de luni vor fi distribuite, cu sprijinul Poștei Române, ajutoarele suplimentare pentru famiile afectate de inundațiile din septembrie.Aproximativ 6.000 de familii și persoane singure vor beneficia de aceste fonduri.

„Acest ajutor vine în sprijinul celor care au fost grav afectați de inundațiile din septembrie. Începând de luni, vor primi o sumă suplimentară care să-i ajute la refacerea locuințelor și înlocuirea bunurilor distruse în urma acestor calamități. Am fost la Galați ca voluntari împreună cu colegii din minister și știm cu ce probleme se confruntă, așa că am acționat cât se poate de rapid”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Sumele vor putea fi utilizate pentru cumpărarea de mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare, materiale de construcții, cel puțin trei aparate electrocasnice (mașină de spălat rufe, aragaz/mașină de gătit, frigider/combină frigorifică, televizor), combustibil pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde și a hranei.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a semnat vineri convenția cu Poșta Română pentru ca sumele să ajungă la persoanele afectate.

AFM, pe un butoi cu pulbere: Acuzații de ‘robotizare’ și folosire a AI la înscrierea în aplicația ‘Casa Verde’

Misiunea Psyche, lansată de NASA, a trimis un semnal de pe orbita planetei Marte