Trudeau le cere canadienilor să plece „cât mai pot” din Liban

Premierul canadian Justin Trudeau le-a cerut sâmbătă compatrioţilor săi să plece din Liban „cât mai pot”, după ce armata israeliană a lansat o operaţiune terestră împotriva Hezbollah în sudul ţării, relatează AFP.

„Îi încurajăm pe toţi canadienii care se află în Liban să ia loc în aceste avioane şi să plece din Liban cât mai pot”, a declarat Trudeau, în cadrul unei conferinţe de presă la Paris, unde participă la summitul Francofoniei.

„Există încă locuri în avioanele care au fost organizate de Canada cu companiile aeriene comerciale”, a spus el, făcând totodată apel la guvernul libanez să „protejeze infrastructura civilă”, în special portul şi aeroportul din Beirut.

„În ciuda faptului că facem tot posibilul pentru a împiedica deteriorarea situaţiei, realitatea este că, dacă lucrurile încep să meargă prost, chiar mai rău, va fi extrem de dificil pentru canadienii care rămân în Liban, dar şi pentru toţi libanezii”, a adăugat el.

Armata israeliană a efectuat sâmbătă noi bombardamente în Liban, în special în suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, care a raportat ciocniri cu trupele israeliene ŕ frontiera libaneză şi tiruri de rachete asupra unei baze aeriene din nordul Israelului.

Potrivit autorităţilor libaneze, peste 2 000 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, dintre care mai mult de o mie de la 23 septembrie. Guvernul libanez estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost ucise.

Escaladarea situaţiei din Liban vine după douăsprezece luni de schimburi de focuri transfrontaliere, care au provocat strămutarea a zeci de mii de locuitori de ambele părţi ale frontierei.

În ultimele zile, numeroase ţări au lansat operaţiuni de evacuare a cetăţenilor lor din Liban.

Canada a anunţat luni că a rezervat 800 de locuri pe zboruri comerciale pentru a-şi evacua cetăţenii, dintre care aproximativ 45 000 (inclusiv mulţi cu dublă cetăţenie) se află în ţară.

Armata canadiană a rezervat, de asemenea, resurse de urgenţă în Cipru, în cazul în care zborurile comerciale ar fi întrerupte.

 

Congresul Alianţei Forţelor de Dreapta (liberal-conservatoare) a votat susţinerea candidaturii lui Ludovic Orban la alegerile prezidenţiale

Premier League a respins cererea clubului Manchester City de a amâna primele meciuri din sezonul următor, după Cupa Mondială a Cluburilor