Cui prodest? Marele câștigător al eliminării Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială (Opinie)

Singura care nu pare, deocamdată, să arate cu degetul către adversarii politici clasici este tocmai Diana Șoșoacă. Ea susține că este vina evreilor și nu arată neapărat cu degetul către un om politic din România.

În schimb, cei de la PNL și USR s-au grăbit să arate cu degetul către Marcel Ciolacu și PSD. Teoria vehiculată este aceea că a fost scoasă din joc Diana Șoșoacă, iar votanții ei se vor îndrepta către George Simion și astfel se va ajunge la singura finală prezidențială convenabilă celor de la PSD, adică finala Ciolacu-Simion.

Un scenariu atât de străveziu și importanța deciziei CCR ridică semne de întrebare. Ar fi avut nevoie PSD de un asemenea joc pentru a-l duce pe George Simion în turul II? Foarte probabil că nu, iar PSD deține o armă prin care ar fi putut controla mult mai ușor jocul: armata de oameni din teritoriu și puterea de a influența votul.

Marcel Ciolacu este sigur de faptul că va ajunge în turul II, pentru că are un partid foarte puternic în spate și un număr de voturi mai mult decât suficient. Pentru locul secund, bătălia este una extrem de strânsă între Nicolae Ciucă, George Simion și Mircea Geoană.

Pentru Marcel Ciolacu ar fi fost mult mai simplu să facă un ”blat” în primul tur, iar oamenii PSD să îl ajute pe Simion să ajungă în turul II. Câteva procente ar fi fost nevoie pentru a-l sălta pe Simion peste Geoană sau Ciucă.

În al doilea rând, între votanții lui George Simion și cei ai Dianei Șoșoacă este un război pe viață și pe moarte. Să spui că, dintr-o dată, toți votanții Dianei Șoșoacă trec în tabăra AUR, este o teorie care nu stă în picioare. Tocmai Diana Șoșoacă a ieșit să le spună votanților săi ”Niciodată să nu votați cu Simion, trădătorul neamului românesc!”

Așadar, decizia CCR nu le prea folosește celor de la PSD, care acum se găsesc și în situația de a fi acuzați de jocuri necurate, una dintre chestiile pe care românii le urăsc cel mai mult. Ne putem uita doar la scandalul OUG 13 și înțelegem că jocurile subterane au adus mari daune PSD și este greu de crezut că se apucă să repete fix aceleași greșeli.

Lui George Simion nu-i prea folosește această eliminare a Dianei Șoșoacă. Ba din contră! Lui George Simion s-ar putea să-i dăuneze cel mai mult. Dacă existau indeciși între Diana Șoșoacă și George Simion, aproape sigur toți vor trece în barca Dianei Șoșoacă, care tocmai a devenit victima perfectă.

Atunci, cui folosește toată treaba asta? Dacă o joacă bine, marele câștigător va fi tocmai Diana Șoșoacă. Candidatura ei la prezidențiale nu era una mari șanse de izbândă, toate sondajele o dau la sub 10%. În schimb, Șoșoacă se va putea folosi de acest scandal pentru a-și potența partidul la alegerile parlamentare.

Șoșoacă poate poza, legitim, în victimă a sistemului și a jocurilor politice, iar asta îi va crește serios intenția de vot.

În rest, pentru PNL și USR, decizia CCR nu face decât să le adâncească și mai mult problemele. Nici PNL și nici USR nu au potențialul de a câștiga din electoratul Dianei Șoșoacă, dar nici din electoratul PSD. Cel mai rău este pentru Nicolae Ciucă, cel care stă la guvernare alături de PSD/ Marcel Ciolacu, adică fix oamenii pe care îi acuză că lovesc temelia statului de drept și ”O Cortină Roșie va pica peste România”. Cum va mai justifica Nicolae Ciucă guvernarea și faptul că sprijină distrugerea statului de drept? Va fi greu de justificat.

În schimb, pentru Diana Șoșoacă, de acum încolo, limita este cerul. Un candidat care vine cu acest bagaj de ”victimă a sistemului” poate da peste cap toate, dar absolut toate calculele politice.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Toni Greblă confirmă: BEC urmează să decidă dacă validează a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

UPDATE Forțele armate rusești au atacat Kievul pe mai multe flancuri: au fost mai multe valuri de lovituri