Cercetătorii au ‘înviat’ un posibil pom din Biblie

Spre surprinderea cercetătorilor, cinci săptămâni mai târziu a apărut un lăstar mic, un fragment din care oamenii de știință au reușit să-l dateze: sămânța avea o vechime uimitoare de 1.000 de ani.

Descoperirile echipei, descrise într-un studiu publicat pe 10 septembrie în revista Communications Biology, dezvăluie unele dintre secretele din jurul originilor acestui specimen enigmatic.

În mod remarcabil, copacul a crescut și acum are o înălțime de 3 m, deși nu a înflorit sau nu a produs fructe.

Folosind secvențierea ADN-ului, cercetătorii au identificat arborele misterios ca parte a genului Commiphora, dar specia sa exactă este necunoscută și probabil dispărută.

Echipa crede că ar putea avea o legătură cu o plantă vindecătoare menționată în Biblie.

Andrea Weeks, profesor asociat la departamentul de biologie de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia. Weeks a secvențiat ADN-ul copacului, confirmând identificarea preliminară. Cu toate acestea, eșantionul nu se potrivea cu niciuna dintre speciile cunoscute de Commiphora din baza sa de date.

Copac din Biblie

Sallon a spus că este posibil ca pomul să fie sursa biblicului „tsori”, un extract de plantă medicinală asociat cu regiunea istorică Galaad la nord de Marea Moartă din Valea Riftului Iordan, o zonă muntoasă și împădurită care a fost intens cultivată și care acum face parte din Iordania.

Pe baza cercetărilor istorice, Sallon a avut o bănuială că pomul ar putea fi sursa a ceea ce textele antice din regiune, inclusiv Biblia, descriu ca „balsam iudeian” sau „balsamul Galaadului” – o rășină parfumată recoltată pentru a face un parfum râvnit care a fost exportat în întreaga lume la acea vreme.

„L-am plantat în 2010 (și) acum suntem în 2024. De ce am așteptat atât de mult (pentru a publica cercetarea)? Pentru că am vrut să mă asigur că nu este balsamul iudeii. Și cum aș ști cu siguranță asta? Mirosindu-l”, a spus Sallon.

Cu toate acestea, copacul, care este înrudit cu smirna care este renumit pentru rășina sa, nu a emanat niciodată niciun fel de miros. Odată ce planta a fost mai matură la aproximativ 3 ani, echipa a efectuat o analiză fitochimică a rășinii, frunzelor și ramurilor sale pentru a testa compușii aromatici, cum ar fi cei găsiți în smirnă. Cu toate acestea, nu au existat, a spus Sallon.

Ce au descoperit

În schimb, echipa a detectat unii compuși cunoscuți pentru uzul lor medicinal, inclusiv „guggulteroli”, care au fost identificați din rășina speciei de copaci înrudiți Commiphora wightii ca având proprietăți potențiale de combatere a cancerului, a notat studiul.

„Pe baza tuturor acestor lucruri, nu este balsamul iudeii, este un văr apropiat al acestuia și unul dintre Commiphora non-aromatice care este un cufăr de comori de compuși medicinali”, a spus ea.

Datorită prezenței acestor compuși vindecători, Sallon și colegii ei au ajuns la concluzia că arborele ar fi putut fi în schimb sursa unui balsam medicinal cunoscut sub numele de tsori, care este menționat și în textele istorice.

Semințele cu o durată de viață atât de incredibilă sunt rare, potrivit Dr. Louise Colville, lider senior de cercetare în biologia semințelor și a stresului la Grădina Botanică Regală, Kew, din Londra. Colville nu a fost implicat în cercetare.

„Ceea ce este surprinzător în această poveste este că a fost doar o singură sămânță și să poți avea o șansă ca aceasta să germineze este extrem de norocos”, a spus ea.

„Lucrând într-o bancă de semințe, văzând potențialul pentru această longevitate extremă ne dă speranța că depozitarea și stocarea semințelor vor supraviețui cel puțin pentru perioade foarte lungi de timp.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE Forțele armate rusești au atacat Kievul pe mai multe flancuri: au fost mai multe valuri de lovituri

Kelemen Hunor, despre cazul Dianei Şoşoacă: Aceste decizii trebuie luate de electorat, nu de instituţii