Nivel uluitor de corupție în Ucraina: Un simplu medic a câștigat 6 milioane de dolari, de la începutul războiului

 

 

Biroul Național de Investigații (DBR) a anunțat că a descoperit „aproape șase milioane de dolari” în diverse valute, precum și bijuterii și alte obiecte de valoare, în apartamentul șefei comisiei medicale din regiunea Khmelnytsky (vest), care este responsabilă cu evaluarea bărbaților pentru mobilizare.

Șefa, identificată de presă drept Tetiana Kroupa, și fiul acesteia, șef al filialei regionale a fondului de pensii de stat, au fost arestați preventiv joi, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al DBR, Oleg Slobodian. Anchetatorii au descoperit documente de invaliditate falsificate și liste de pacienți refractari cu diagnostice medicale „fictive” în biroul șefei fondului, a precizat DBR într-un comunicat.

Familia are, de asemenea, peste două milioane de euro în conturi bancare din străinătate, precum și proprietăți în Ucraina, Austria, Spania și Turcia, potrivit aceleiași surse. „Poliția a găsit bani practic în fiecare colț al apartamentului, în dulapuri, sertare și nișe”, a declarat Biroul Național de Investigații. În timpul perchezițiilor, administratorul a încercat să scape de o parte din bani aruncând pe fereastră doi saci care conțineau echivalentul a peste 450.000 de euro, a adăugat DBR.

DBR a publicat fotografii și o înregistrare video de la percheziții, în care se pot vedea o mulțime de pachete cu bani în fața unui bărbat întins pe un pat, care nu a fost identificat. Cei doi funcționari încarcerați sunt suspectați de fraudă la scară largă și îmbogățire ilicită. Ei riscă până la 12 ani de închisoare și „confiscarea tuturor bunurilor lor”, potrivit DBR.

Aceste informații au provocat un val de indignare pe rețelele de socializare, într-un moment în care structurile însărcinate cu recrutarea militară sunt în general considerate corupte, iar armata ucraineană duce o lipsă cruntă de recruți după mai bine de doi ani și jumătate de invazie rusă.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a declarat vineri că a dezmembrat un „grup infracțional format din 13 persoane” la Harkov, al doilea oraș ca mărime din nord-estul Ucrainei, care a ajutat peste 400 de bărbați să evite mobilizarea folosind documente de handicap false. Șeful unei comisii medicale municipale și câțiva dintre subordonații săi făceau parte din această grupare, care își oferea serviciile pentru „2.000 până la 5.000 de dolari” de persoană, a acuzat SBU într-un comunicat.

 

Un nou studiu clinic împotriva cancerului ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor

Christopher Ciccone, fratele mai mic al Madonnei, a murit