Suveranitatea britanică în Falkland şi în Gibraltar ”nu este negociabilă”, anunţă Londra după ce cedează arhipelagul Chagos Mauritiusului

Guvernul britanic subliniază luni că suveranitatea regatului Unit în Insulele Falkland şi în Gibraltar ”nu este negociabilă”, la câteva zile după ce a încheiat un acord în vederea restituirii arhipelagului Chagos Mauritiusului, relatează AFP.

Regatul Unit a anunţat joi că recunoaşte suvernitatea Insulei Mauritius în aceste insule la Oceanul Indian, după peste 50 de ani de litigiu.

Londra păstrează însă autoritatea asupra bazei sale militare strategice Diego Garcia.

Acest anunţ a avut un ecou puternic în Argentina, care revendică de aproape 200 de ani suveranitatea Insulelor Falkland, ocupate cu forţa – în timp de pace – de către Regatul Unit la 3 ianuarie 1833.

”Salutăm acest pas în direcţia bună”, a reacţionat ministrul argentian de Externe Diana Mondino într-un mesaj postat pe Instagram, adăugând că Argentina ”îşi va redobândi suveranitatea deplină” în Falkland.

Un purtător de cuvânt al Guvernului laburist Keir Starmer a declarat luni, răspunzând unei întrebări, că restituirea Insulelor Chagos ”nu va avea nicio incidenţă asupra celorlalte teritorii de peste mări” britanice şi că nu va fi considerată drept un precedent.

Chagos sunt ”un caz particular, din cauza istoriei lor unice şi curumstanţelor”, a subliniat el.

După ce a acordat independenţa Mauritius în 1968, Londra a păstrat proprietatea Insulelor Chagos şi a expulzat aproximativ 2.000 de locuitori pentru a instala o bază militară.

Regatul Unit se afla de mi mulţi ani sub presiunea comunităţii internţaionale – şi mai ales a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) – de a transfera suveranitatea arhipelagului Mauritiusului.

Teritoriul Falkland – situat la aproximativ 400 de kilometri de coastele Argentinei şi la aproximativ 13.000 de kilometri de Regatul Unit – a fost disputat de Londra şi Buenos Aires într-un război-fulger în 1982, soldat cu peste 900 de morţi de ambele părţi în 74 de zile.

El a rămas sub tutela britanică, iar Londra subliniază că aproape totţi cei 2.000 de locuitori ai acestor insule – consideraţi drept nişte ”colonişti” de către Argentina – au aprobat rămânerea sub controlul britanic într-un referendum în 2013.

Însă preşedintele argentinian Javier Milei şi-a anunţat intenţia de a ”recupera” Insulele Falkland în mod ”diplomatic”.

Zetea (PSD): Matur, politic, înseamnă să aştepţi motivarea CCR, să citim care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii surprinzătoare şi fără precedent / Dacă nu sunt suficient de puternice, partidele au obligaţia să discute reforma CCR

România a trimis în Bosnia şi Herţegovia produse prin care să se asigure cazarea pentru 200 de persoane afectate în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren