Un judecător american ordonă Google să deschidă magazinul său de aplicaţii concurenţei

Un judecător din SUA a ordonat luni Google, parte a grupului Alphabet, să-şi revizuiască afacerea cu aplicaţii mobile pentru a oferi utilizatorilor Android mai multe opţiuni pentru a descărca aplicaţii şi pentru a plăti pentru tranzacţiile din cadrul acestora, în urma verdictului juriului de anul trecut pentru producătorul ”Fortnite”, Epic Games, transmite Reuters.

Ordonanţa judecătorului de district din SUA James Donato din San Francisco a subliniat schimbările pe care Google trebuie să le întreprindă pentru a-şi deschide magazinul său profitabil de aplicaţii, Play, către o concurenţă mai mare, inclusiv oferirea aplicaţiilor Android din surse rivale.

Donato a declarat la o audiere anterioară că va înfiinţa un comitet tehnic şi de conformitate format din trei persoane pentru a implementa şi monitoriza ordinul.

Procesul Epic, depus în 2020, a acuzat Google că monopolizează modul în care consumatorii accesează aplicaţiile pe dispozitivele Android şi modul în care plătesc pentru tranzacţiile în aplicaţie.

Compania din Cary, Carolina de Nord, a convins un juriu, în decembrie 2023, că Google a înăbuşit ilegal concurenţa prin controalele sale asupra distribuţiei şi plăţilor aplicaţiilor, deschizând calea pentru ordonanţa lui Donato.

Google l-a îndemnat pe Donato să respingă reformele propuse de Epic, argumentând că acestea sunt costisitoare, excesiv de restrictive şi ar putea afecta confidenţialitatea şi securitatea consumatorilor.

Judecătorul a respins cele mai multe argumente, în timpul unei audieri din august.

”Veţi ajunge să plătiţi ceva pentru a face corecturi după ce aţi fost găsit a fi monopolist”, le-a spus el avocaţilor Google.

Într-un caz antitrust separat de la Washington, judecătorul districtual american Amit Mehta a decis, pe 5 august, pentru Departamentul de Justiţie al SUA, şi a declarat că Google a monopolizat ilegal căutarea pe Web, cheltuind miliarde pentru a deveni motorul de căutare implicit al internetului.

De asemenea, Google a început un proces în septembrie, la tribunalul federal din Virginia, într-un proces al Departamentului de Justiţie pentru dominaţia sa pe piaţa tehnologiei publicitare.

Google a negat acuzaţiile în toate cele trei cazuri.

 

Premiul Nobel pentru Literatură 2024 ar putea reveni unui scriitor care nu scrie nici în franceză, nici în engleză, potrivit experţilor

iPhone 17 Slim ar putea folosi un nou tip de ecran