Blinken spune că nu ”a auzit nimic nou” de la Lavrov la summitul ASEAN în Laos şi că nu a avut niciun contact direct cu omologul său rus, cu care s-a aflat în aceeaşi sală

Secretarul de Stat american Antony Blinken dă asigurări vineri că ”nu a auzit nimic nou” de la omologul său rus Serghei Lavrov la summitul ASEAN, în Laos, la care au participat, relatează AFP.

”L-am ascultat. Nu pot să spun dacă el m-a ascultat şi el pe mine, dar n-am auzir nimic nou”, a declarat presei Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a anunţat că nu a avut miciun contact direct cu ministrul rus de Externe, într-unul dintre puţine momente în care s-au aflat amândoi în aceeaşi sală.

”Cred că toate ţările prezente în sală, fără să vorbesc în numele lor, au arătat clar că această agresiune trebuie să înceteze, nu doar pentru că este vorba despre o agresiune împotriva poporului ucrainean, ci şi pentru că este o agresiune împotriva principiilor aflate în nucleul sistemului internaţional”, a declarat Blinken.

”Este izbitor să constaţi că atâtea ţări aflate la celălalt capăt al lumii, în regiunea Asia-Pacific, se interesează îndeaproape de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ele ştiu că, dacă o ţară este autorizată să acţioneze în deplină impunitate şi să comită acte de agresiune, acesta este un semnal pentru potenţial agresori din întreaga lume”, a continuat el.

În pofida declaraţiilor lui Blinken despre un consens la acest summit, Washingtonul este tot mai îngrijorat de susţinerea Rusiei de către China prin exporturi industriale de vârf – care nu constituie o susţinere militară directă.

India, care întreţine relaţii cordiale cu Statele Unite, a iritat Washingtonul prin refuzul de a se alătura sancţiunilor impiuse de Occident Mosovei.

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris, candiata democrată în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, au promis să susţină durabil Ucraina şi să nu negocieze cu Rusia pe la spatele Kievului.

Poziţia lor este puternic diferită de a candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, care s-a angajat să pună capăt rapid Războiului din Ucraina, fără să spună cum anume.

Colaboratorii miliardarului au sugerat că va ameninţa să suspende ajutorul Ucrainei, pentru a o obliga să facă concesii teritoriale Rusiei.

România este pe val: Comerțul online explodează, jumătate din populație cumpără pe internet

UPDATE – Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în 2024 organizaţiei japoneze a supravieţuitorilor bombelor atomice Nihon Hidankyo – VIDEO / Un supravieţuitor de la Hiroshima speră ca premiul să ajute la punerea accentului pe dezarmarea nucleară