Singurătatea nu afectează doar sănătatea fizică și mentală. Ce au descoperit cercetătorii

Singurătatea nu afectează doar sănătatea fizică și mentală în timpul zilei, ci are impact și asupra somnului, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători din Statele Unite.

Studiul sugerează că persoanele care se confruntă cu singurătatea au o frecvență mai mare a coșmarurilor, ceea ce poate fi rezultatul stresului suplimentar cauzat de lipsa legăturilor sociale puternice.

Cercetătorii au reanalizat date dintr-un studiu anterior și au descoperit o corelație între singurătate și frecvența coșmarurilor, cu stresul acționând ca factor de mediere.

Un al doilea set de date, obținut de la un alt grup de participanți, a arătat că singurătatea afectează atât intensitatea coșmarurilor, cât și frecvența lor.

Deși studiul nu stabilește o relație directă de cauzalitate, cercetătorii sugerează că aceste descoperiri se potrivesc cu teoria evolutivă conform căreia singurătatea este un semnal de avertizare că organismul duce lipsă de un element esențial, sprijinul social.

Colin Hessem, specialist în comunicare la Universitatea de Stat din Oregon, este de părere că relațiile interpersonale sunt o nevoie de bază pentru oameni, iar lipsa lor afectează sănătatea fizică și mentală.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Anchetă în cazul dosarelor înscrise în programul ‘Casa verde fotovoltaice’

CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024