Extrema dreaptă flamandă cucereşte pentru prima oară un oraş în Flandra

Oraşul Ninove, situat la vest de Bruxelles, urmează să fie prima comună din Belgia administrată de extrema dreaptă flamandă, în urma victoriei în weekend a unui deputat din cadrul Partidului Vlaams Belang (VB), Guy D’haeseleer , în alegerile comunale, care a obţinut 47,4% dintre voturile exprimate şi dispune de o majoritate absolută în Consiliul Comunal al acestei localităţi cu 40.000 de locuitori, relatează AFP

”Cred că scriem istorie”, a reacţionat duminică Guy D’haeseleer în faţa susţinătorilor săi.

”Cordonul sanitar” este ”definitiv aruncat la gunoi”, s-a felicitat el.

El se referă la un principiul aplicat în Belgia – o ţară guvernată de coaliţii – potrivit căruia extrema dreaptă este exclusă în mod sistematic de la coaliţii.

Lista ”Forza Ninove”, filiala locală a VB, a obţinut o victorie în acest oraş cu 40.000 de locuitori, cu 47,4% dintre voturile exprimate duminică, şi a învins-o pe femeia primar în exerciţiu liberală (30,8%).

Acest rezultat îi asigură lui Guy D’haeseleer şi aliaţilor săi o majoritate absolută de mandate în Consiliul Comunal.

Cu un scor de 47,4%, ”Forza Ninove” obţine cu şapte puncte procentuale mai mult decât în alegerile din 2018, în urma cărora Guy D’haeseleer s-a lovit de un ”cordon sanitar”. O coaliţie largă în centrul căreia s-au aflat liberalii flamanzi s-a format atunci pentru a-l ţine în opoziţie.

Partidul de extremă dreapta Vlaams Belang – fostul Vlaams Blok -, care este de-acum principalul rival în Flandra al Partidului Noua Alianţă Flamandă (N-VA, conservatori), nu a condus până în prezent nicio colectivitate.

VB, primul grup din opoziţie, are 31 de aleşi în Parlamentul regional, un număr egal cu cel al N-VA, liderul coaliţiei majoritare.

VB a obţinut 20 dintre cele 150 de mandate de deputat în Parlamentul federal în alegerile de la 9 iunie.

Nelu Tătaru, înainte de audierea în comisia juridică: Nu am primit niciun ban. Nu am atins niciun ban! Au fost nişte provocări

Prima reacție a lui Băluță după ce polițiștii locali vor demonta gardurile amplasate de Primăria Sectorului 4. Ce spune edilul