100.000 de sarmale au fost împărţite pelerinilor la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași

Pentru acest eveniment, intitulat „Masa pelerinilor”, reprezentanţii municipalităţii, cei ai societăţilor aflate în subordine, dar şi alte instituţii sau întreprinzători au pregătit 100.000 de sarmale învelite în varză sau foi de viţă şi au oferit câteva sute de kilograme de pâine, vin, sucuri şi apă minerală.

Primele persoane s-au aşezat în faţa porţilor Cantinei de ajutor social cu aproximativ o oră înainte de împărţirea alimentelor pentru pelerini. La câteva străzi distanţă, un alt rând de câţiva kilometri este format de pelerinii sosiţi la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Şi în acest an, Primăria Iaşi a pregătit pentru această zi specială 100.000 de sărmăluţe, dintre care 20.000 au fost pregătite la cantina şi cele două centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice atât de bucătărese, cât şi de voluntari”, a declarat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi, Luminiţa Munteanu.

În cursul dimineţii, pe o scenă special amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, un sobor de 23 de înalţi prelaţi din ţară şi străinătate a oficiat Slujba Sfintei Liturghii.

100.000 de sarmale la Masa pelerinilor

Ceremonialul religios a fost organizat special pentru a marca hramul Sfintei Parascheva, care este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a săracilor. La această manifestare religioasă au asistat aproximativ 70.000 de persoane.

De asemenea, la ceremonialul religios au fost prezenţi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Mihai Alexandru Ghigiu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, preşedintele USR, Elena Lasconi, liderul AUR, George Simion, europarlamentarul Diana Şoşoacă, reprezentanţi ai administraţiei publice ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Spre deosebire de anii precedenţi, majoritatea politicienilor au preferat să nu urce pe scena special amenajată, ci să stea în mulţime.

Pentru cei care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii oficiau slujba liturgică, în mai multe zone din apropierea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost amplasate ecrane panoramice. Pe străzile unde pelerinii stau la rând sunt difuzoare, astfel încât aceştia să poată asculta slujbele care se oficiază în Catedrala Mitropolitană.

Pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva va continua până când se va închina şi ultimul pelerin venit la Iaşi cu această ocazie.

Nicuşor Dan, despre lucrările pe care Primăria Sectorului 4 le-a început la planşeul Unirii: Suntem pe un teren aflat în administrarea Primăriei Capitalei / Administrarea nu i-a fost cedată Primăriei Sectorului 4 / Au pus garduri şi vrem să le luăm

Femeie ucisă cu sânge rece de propriul fiu: Bărbatul a înfipt de mai multe ori cuțitul în mama sa