A renunțat Israelul la orice intenție de negociere a încetării focului în Gaza?

Dovadă în acest sens este faptul că executivul condus de Benjamin Netanyahu încearcă să strămute populația palestiniană din nordul Gazei, îndreptându-se din nou spre sud, într-un ‘du-te-vino’ care pare fără sfârșit.

Într-o dezbatere departe de lumina reflectoarelor publice, afirmă ziarul israelian, oficialii menționați spun că şansa de a ajunge la un acord asupra ostaticilor pare redusă. Unul dintre motivele indicate este acela că, de la suspendarea negocierilor, nu a existat nicio discuție între actorii internaționali implicați în acestea. Cu alte cuvinte, Statele Unite, Qatarul și Egiptul ar fi ajuns la concluzia că pur și simplu pierdeau timpul.

În afară de aceasta, mai arată ziarul, liderii politici din Israel nu au purtat nicio discuție cu diferitele ramuri ale securității interne cu privire la starea ostaticilor – dând dreptate celor care susțin că latura extremistă a executivului, care a fost dintotdeauna împotriva oricăror negocieri cu Hamasul, a câștigat disputa internă în faţa moderaţilor.

Planul de predare

Comandanții armatei de pe teren care au dat declaraţii pentru „Haaretz” spun că recenta decizie de a lansa operațiuni în nordul Gazei a fost luată fără nicio discuție aprofundată pe această temă. În acest context, operațiunile par să aibă drept unic scop exercitarea de presiuni asupra localnicilor și de a crea acolo un fel de zonă-tampon care să-i îndepărteze cât mai mult posibil pe palestinieni de vecinii lor.

Este posibil, mai spune ziarul, ca operațiunea să pună bazele unei hotărâri guvernamentale de a aplica așa-numitul ‘plan de predare’ al generalului-maior (în rezervă) Giora Eiland. Acest plan prevede că toți locuitorii din nordul Gazei să fie evacuați în zonele umanitare din sud – oricine decide să rămână va fi considerat a fi drept membru al Hamas și, prin urmare, să devină ținte militare legitime (în viziunea Israelului).

IDF a lansat actuala operațiune în nordul Gazei după eșecul ultimei runde de negocieri referitoare la ostatici și la încetarea focului. Sfârșitul negocierilor pare să fi impus o nouă decizie a Hamas: a dat ordine luptătorilor săi pentru a zădărnici cu orice preț operațiunile de salvare israeliene, inclusiv executarea ostaticilor în cazul în care trupele s-ar apropia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

BREAKING Cutremur puternic în estul Turciei

Parlamentare2024/Botoşani: PNL a depus candidaturile pentru parlamentare; toţi liberalii au mers la Biroul Electoral îmbrăcaţi în negru