Duel Ciucă-Ciolacu continuă pe tema suspendării plăților din PNRR: ‘Responsabilitatea este a guvernului și a premierului’

„În acest moment deciziile politice au fost luate, iar soluția este una tehnică. Motiv pentru care stafful tehnic de la Partidul Național Liberal va discuta orice subiect legat de cererea de plată numărul 13. Ceea ce vă pot spune în momentul de față este că în calitate de premier, la vremea respectivă conform calendarului, am avut de rezolvat țintele și jaloanele pentru cererile de plată 1 și 2. S-au rezolvat, banii sunt în visterie, aproximativ 6 miliarde de euro”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că pentru cererea de plată numărul 3 „trebuie să facem în așa fel încât banii, indiferent ce penalitate ne va aplica stafful de la Bruxelles, să intre în visteria statului pentru că sunt cât se poate de bineveniți”.

Despre scăderea pragurilor la IMM-uri, președintele liberalilor spune: „Și acum ne opunem coborârii”.

„Este vorba de pierderea 1% din banii alocații jalonului respectiv și trebuie să vedem care sunt efectele. Putem să ne permitem să pierdem o parte din bani sau putem să pierdem foarte mulți bani, ajungând să se dizolve foarte multe întreprinderi mici și mijlocii care în momentul de față au o cifră de afaceri de peste 150 de miliarde de lei. Este important să cumpănim și să vedem de unde pierdem mai mult. Când am preluat guvernul în noiembrie 2021 mi s-a spus că nu mai avem timp pentru cererea de plată numărul 1 și pentru cererea de plată numărul 2. În mai puțin de 3 luni de zile am rezolvat cererea de plată numărul 1 și am avut timp să ne ocupăm și de cererea de plată numărul 2 și am început și cererea de plată. Și jaloanele și țintele din cererea de plată există”, adaugă Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă România va pierde totuși o parte din acești bani e un eșec al coaliției sau e un eșec al premierului, liderul PNL afirmă: „Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea, iar responsabilitatea este a guvernului și a premierului”.

Aproximativ 40% dintre cancerele de sân postmenopauză, legate de excesul de greutate

Uniunea Europeană, aproape de o împăcare istorică: Presiuni pentru normalizarea legăturilor după 13 ani